Wie door de polders rondom Steenbergen rijdt, kan er haast niet aan ontsnappen; de imposante kerk die het centrum van de stad ontstijgt.

De Sint-Gummaruskerk behoort tot de Sint Annaparochie te Steenbergen. De kerk werd geopend in 1901, waar de parochie zelf al  vele eeuwen bestaat. Er zou al in de eerste helft van 1300 een kerk gestaan hebben in dienst van de Sint Annaparochie. Sindsdien zouden er nog heel wat kerken gebouwd worden.

 

De Gummaruskerk had zoals gezegd een  imposant uitzicht over de omgeving en het was ook daarom dat ze werd opgeblazen. Na de oorlog werd begonnen met de restauratie, waarbij in 1949 het dak over het schip hersteld was en er voor het eerst in vijf jaren een kerstmis in de kerk gehouden kon worden.

 

De kerk is het bezoeken meer dan waard. Ze is geliefd onder de parochianen. Mensen op leeftijd doen allerlei schenkingen aan de kerk. Zaken die nu deel uitmaken van de collectie die in vitrines te bewonderen zijn. ‘Wat de ouderen in de loop van tijd verzameld hebben, dat wordt door de jeugd als oninteressant bevonden. Veel ouderen doneren dit soort spullen dan ook, om er voor te zorgen dat ze bewaard blijven en niet op de vuilnisstort belanden,’ zo vertelt een vrijwilliger me.

 

De kerk beschikt over allerlei speciale hoekjes. Oases van rust waar de parochiaan zich terug kan trekken om zijn gedachten met God te delen.

Het is een lichte kerk, het versterkt het uitnodigende gevoel om vooral binnen te komen. Je hoeft niet gelovig te zijn om van de architectuur, de beelden en de uitgestalde attributen te genieten.

Zeker op een weekend als Monumentendagen is zo’n bezoek aan deze bijzondere kerk beslist de moeite waard.