Al om 14:00 uur verzamelden zich de eerste genodigden bij de poorten van stadspaleis het Markiezenhof te Bergen op Zoom. 

Het beloofde immers een bijzondere middag te worden nu het museum de start inluidt van de expositie “Hoge luchten”. Bovendien viert het Markiezenhof dat ze op 31 maart jongstleden het heuglijke feit dat het al negentig jaar gemeentemuseum is

Geschiedkundige Kring het Markiezaat, de voorloper van de huidige Geschiedkundige Kring, zette zich vanaf de oprichting in 1918 in voor het inrichten van een museum over de geschiedenis van het markiezaat.

En wie het Markiezenhof bezocht heeft, weet wat voor parel Bergen op Zoom binnen haar stadsgrenzen koestert. Niet alleen is het een prachtig museum, maar het vormt ook een prachtig decor voor allerlei evenementen en activiteiten.

Het vrieskoude weer zorgde voor aardig wat rillingen. Gelukkig zorgden de opgestelde heaters voor een beetje warmte voor het zittende publiek. 

Met Bas van Oevelen als presentator werden alle onderdelen van deze middag vlot aan elkaar gepraat.

Programma van deze zaterdagmiddag 2 april 2022 was:

• Welkom door Yolande Kortlever, projectleider Hoge Luchten Markiezenhof

• Inleiding door Dr. Barry Jacobs, loco-burgemeester gemeente Bergen op Zoom

• Cursisten CKB: pilot les Stadslucht maakt vrij

• Muzikaal intermezzo door JW Roy: ‘Laat het leven maar zweven’

• Rob Groenland, Meteoroloog bij het KNMI: ‘Hollands licht op de wolken’

• Dansgroep Grondwerk (cursisten CKB): ‘Noorderlicht’

• Video-interview ‘Stadslucht maakt vrij’ door Martin & Inge Riebeek

• Opening door Stijn Smeulders, gedeputeerde provincie Noord-Brabant

 

De acrobatieke act van een bevallige dame boeide het publiek tot de laatste seconde, terwijl ze in de hoogte haar duizelingwekkende toeren uithaalde.

Nadat gedeputeerde Stijn Smulders op een rode knop gedrukt had was het tijd voor de expositie zelf. De kunstwerken vanuit het rijksmuseum, maar ook van lokaal talent o.a. vanuit de groep Arsis, konden bewonderd worden door het publiek, dat in groepen door het museum werd geleid.

Over Hoge Luchten:

Schilders hebben het unieke Nederlandse landschap door de eeuwen heen op vele manieren vastgelegd. De klei- en zandgronden, het overal aanwezige water en de steden met hun burgers, die in vrijheid konden wonen, werken, denken en geloven. Hoge Luchten toont een oogstrelende selectie van 39 schilderijen uit het Rijksmuseum Amsterdam. In deze expositie ligt de nadruk niet alleen op de lucht boven de steden, maar ook op de lucht in de steden. Om vrij te kunnen denken is lucht en ruimte nodig, openheid en tolerantie. Stadslucht maakt vrij. Stadsgezichten met burgers onder hoge luchten vertellen een uniek verhaal over de identiteit van Nederland. Opnieuw tonen de stadsmusea in Harlingen, Zutphen, Hoorn, Gouda en Bergen op Zoom tal van verborgen parels uit de collectie van het Rijksmuseum, waarbij niet alleen grote namen zoals Van Goyen, Jongkind en Breitner getoond worden, maar ook onbekende parels zoals van Avercamp en Hoevenaar. Museum het Markiezenhof heeft uit de eigen collectie weer diverse schilderijen, tekeningen en objecten toegevoegd voor een verbinding met de Bergse geschiedenis. 

Bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is een reeks videoportretten getiteld ‘Stadslucht maakt  rij’ gemaakt door het kunstenaarsduo Martin & Inge Riebeek waarin Bergenaren vertellen hoe zij lucht, in de betekenis van vrijheid, ervaren. 

Met deze expositie heeft het Markiezenhof weer een bijzondere mijlpaal in haar bestaan. Het is dan ook zeer aan te bevelen om een bezoek af te leggen.

 

Museum het Markiezenhof

Steenbergsestraat 8

4611 TE Bergen op Zoom

0164-277077

www.schattenuithetrijks.nl 

www.markiezenhof.nl/hogeluchten