Op Goede Vrijdag 15 april start Waterpoort het fietsseizoen met het evenement Startschot Beleef Waterpoort op de fiets in Oud Gastel. 

Tijdens het evenement worden zes spiksplinternieuwe fietsroutes gepresenteerd die Waterpoort samen met IVN heeft ontwikkeld. Elke route is een ontdekkingstocht langs alle gastheren, streekproductenwinkels en bezienswaardigheden van de zes gemeenten grenzend aan het Volkerak. 

Special guest op deze bijzondere dag, waarbij alles draait om fietsen in je eigen streek, is oud-profwielrenner Rini Wagtmans uit St.Willebrord. Hij is trots op het Waterpoortgebied waar hij zijn trainingsrondjes reed, en wordt daarover geïnterviewd. Een unieke kans want de volgende dag (!) gaat hij emigreren. Ook andere bekende wielrenners uit de streek, zoals Stef Clement, Koos Moerenhout, Keetie van Oosten-Hage en Martin Venix leveren een bijdrage aan deze dag. Speciaal voor dit evenement heeft Waterpoort een roadmovie van de wielerhelden gemaakt. De renners doneren hun vergoeding aan de actie Fietsen voor Oekraïne, hierbij worden fietsen gedoneerd aan Oekraïense vluchtelingen.

Startschot Beleef Waterpoort op de fiets vormt ook de aftrap van een actie waarmee je al fietsend streekproducten kunt winnen.