Deltacommissaris Peter Glas is op donderdagavond 28 april te gast bij Rotaryclubs Bergen op Zoom-Centrum en Bergen op Zoom-Noord.

De deltacommissaris is een onafhankelijke regeringscommissaris voor het nationaal Deltaprogramma. Onder zijn leiding werken overheden en organisaties aan een programma om Nederland te beschermen tegen overstromingen, om te zorgen voor voldoende zoetwater en om bij te dragen aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van ons land. 

Vorig jaar presenteerde het KNMI op 25 oktober het Klimaatsignaal '21 met de nieuwste inzichten over de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland. De reactie van deltacommissaris Peter Glas was “Het KNMI klimaatsignaal ’21 bevestigt dat het voor ons laaggelegen land essentieel is dat de CO2-emissies mondiaal omlaag gaan en dat we extra tempo moeten maken binnen het Deltaprogramma met de maatregelen waarmee we in 2050 weerbaar zijn tegen overstromingen, zoetwatertekorten en extreem weer. De zeespiegelscenario's van het KNMI laten zien dat eind deze eeuw de bestaande aanpak mogelijk niet meer volstaat en meer ingrijpende keuzes voor het waterbeheer en ruimtelijke inrichting nodig kunnen zijn. Deze nieuwste wetenschappelijke inzichten vergroten de urgentie om de voorbereiding op deze keuzes nu al ter hand te nemen."

Peter Glas bracht zijn advies vorig jaar uit in twee brieven. In de eerste brief (september 2021) deed hij aanbevelingen om klimaatbestendig te bouwen en in de tweede brief (december 2021) ging hij in op de locaties waar we bouwen. Deze woningbouw bleek vaak gepland op locaties die in de toekomst kwetsbaar zullen worden. Bij de keuzes voor bouwlocaties zou dus meer aandacht moeten zijn voor klimaatverandering en de mogelijke gevolgen.

Peter Glas zal onder andere ingaan op de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland en onze klimaatbestendigheid.

Wil je aanwezig zijn bij de lezing op donderdag 28 april a.s., dan kun je je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tot uiterlijk dinsdag 26 april a.s. Geef s.v.p. ook door met hoeveel personen je komt. De toegang is gratis.

Locatie lezing: Theater Den Enghel, Grote Markt 19, 4611 NS Bergen op Zoom

Inloop 19.45 uur; aanvang lezing: 20.00 uur.