Jonge mantelzorgers krijgen podium in Markiezenhof

Sharona, Naomi, Levi, Nick, Róben, Mira en Harm zijn doodgewone jongeren. Ze doen hetzelfde als iedereen met één groot verschil. Zij maken zich zorgen over of zorgen voor een ziek of beperkt gezinslid. Dit is bepalend voor hun leven. Het stadspaleis biedt deze jongeren een podium. Op maandag 30 mei vindt de opening van de expositie ‘Ik ben jonge mantelzorger’ plaats in het Markiezenhof.

Markiezenhof en mantelzorg Brabantse Wal werken samen voor deze expositie 'Ik ben jonge mantelzorger'. Zeven portretten van jonge mantelzorgers, gemaakt door fotograaf Nick Franken, staan centraal. Niet alleen hun foto, maar ook het achterliggende verhaal.

Samen met Sanneke van den Boom vertellen deze jongeren hoe het is om zorg te hebben voor en/of over een naaste.

Maak kennis met Levi. Hij is graag buiten met een step of aan het ravotten. Regelmatig spreekt hij af met vriendjes. Maar niet op vrijdag. Dan komt zijn moeder Tamara naar huis vanuit de psychiatrische instelling waar ze woont. Het is dan beter als het niet te druk is thuis. Dit is één van de zeven verhalen van jonge mantelzorgers van 10 tot 20 jaar die hebben meegewerkt aan de foto-expositie.

“Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren van 4 tot 24 jaar, die opgroeien met zorgen voor en over een naaste. Het kan gaan om langdurige ziekte, verstandelijke of lichamelijke beperking, psychische problematiek of een verslaving. 1 op de 4 jongeren groeit op in een dergelijke situatie en het is belangrijk dat hier aandacht voor is”, aldus Eline Kuijlen van Mantelzorg Brabantse Wal. “De expositie gaat van start in de Week van de Jonge Mantelzorger van 1 t/m 7 juni 2022. Door deze verhalen te delen, willen we meer mensen bewust maken wat het betekent om op jonge leeftijd mantelzorger te zijn.”

Verbinding met museum

Het Markiezenhof benadrukt het belang van maatschappelijke verbinding. Door deze expositie te houden, verbindt het museum zich met een doelgroep die lastig te bereiken is voor het museum en waar weinig er- of herkenning voor is. De vaste expositie richt zich op Geheimen & Verhalen en deze tentoonstelling sluit hier volledig op aan. Aan de buitenkant is vaak niet te zien wat er bij iemand omgaat. In 'Ik ben jonge mantelzorger' stellen zeven doodnormale jongeren zich kwetsbaar op door te vertellen hoe het is om mantelzorger te zijn.

Mantelzorg Brabantse Wal

Mantelzorg Brabantse Wal is een samenwerking van steunpunt Mantelzorg Bergen op Zoom, steunpunt Mantelzorg Woensdrecht en steunpunt Mantelzorg Steenbergen. De organisatie ondersteunt mantelzorgers in onder andere informatie en advies, emotionele en praktische steun, educatieve ondersteuning en respijtzorg.

Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 tot 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week is er landelijk aandacht voor deze jongeren. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben.

Vanuit Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg wordt er meer aandacht gegeneerd voor jonge mantelzorgers en voorziet het deze doelgroep van de juist informatie, ondersteuning en hulp. Het faciliteren van ondersteuning door professionals speelt hierin een belangrijke rol.

Opening 30 mei

Op maandag 30 mei kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de officiële opening met daaraan voorafgaand de voorstelling ‘Hou me los’. Het programma start om 19.30 uur en vindt plaats in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De opening is gratis toegankelijk.

Aanmelden via www.markiezenhof.nl/mantelzorg