Op zondag 26 juni trekt de 78e naoorlogse Maria Ommegang

door de binnenstad van Bergen op Zoom. Na twee coronajaren met beperkte stoeten in de St. Gertrudiskerk, dit keer weer in volle omgang op straat. 

Het jaarthema van de Maria Ommegang in 2022 is: ‘Maria, onze mantel der liefde’

In dit bericht een aantal wetenswaardigheden m.b.t. het Ommegangsweekend.

Vieringen

Alle vieringen in de Onze Lieve Vrouweparochie staan dit weekend van 24 t/m 26 juni a.s. in het teken van de Ommegang. 

- Vrijdag 24 juni: 

Het weekend begint met een vesperviering op vrijdag om 19.00 uur in de Sacramentskapel van de St. Gertrudiskerk. Ingang via de Grote Markt. De tieners van On the Move zijn hierbij uitgenodigd.

- Zaterdag 25 juni:

Om 17.00 uur staat de eucharistieviering in de OLV van Lourdeskerk, Prins Bernhardstraat 66, in het teken van Maria. Om 19.00 uur is er een vesperviering in de St.-Gertrudiskerk, waarbij het Maria Ommegang-beeld centraal in de kerk wordt geplaatst. Dit vormt de officiële start van de Ommegang.

- Zondag 26 juni:

Om 10.00 uur wordt een plechtige Hoogmis in de St.-Gertrudiskerk gehouden. Dit met medewerking van koor en orkest van HMR. Voorgangers zijn pastoor Paul Verbeek, diaken Anton Janssen en pastor Fredi Hagedoorn. 

De ingangen aan de Zuivelstraat en Kerkstraat zijn open. Deze ochtend is er geen viering in de OLV van Lourdeskerk.

De dankstoet

Zondagmiddag 26 juni trekt de stoet met ongeveer 650 deelnemers vanaf 15.00 uur vanuit het Markiezenhof door het stadscentrum.  De Stichting Maria Ommegang is erin geslaagd om voor vrijwel alle rollen, kandidaten te vinden. De Maria Ommegang is gratis te bewonderen. De lokale Zuidwest TV zendt de Ommegang vanaf 15.00 uur rechtstreeks uit vanaf de Grote Markt.

 

Route

Steenbergsestraat – Fortuinstraat – Grote Markt – Hoogstraat - Kerkstraat – Huijbergsestraat - Burgemeester van Hasseltstraat – Van Dedemstraat – Antwerpsestraat, Korte Bosstraat – Bosstraat – Potterstraat – Lievevrouwestraat – Gevangenpoort. 

Na aankomst op de hoek van de Potterstraat en Lievevrouwestraat slaan (alleen) de dragers met het Ommegangbeeld op de schouders, rechtsaf en lopen terug naar het Markiezenhof.  Daarna brengen zij het beeld voor de afsluiting weer terug naar de St.-Gertrudiskerk.  Het afsluitende gebed start om 17.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. 

Maria wordt dan nog eenmaal toegezongen. 

 

Speciale gasten / genodigden

Traditioneel worden gasten voor deze stoet uitgenodigd. Daaronder gasten van zowel de kerkelijke als de profane wereld. Als speciale gasten noemen we onder andere bisschop (Jan) Liessen van Breda, bisschop (Hans) van den Hende van Rotterdam en vicaris-generaal Lommers. Verder zal het voltallige college van Bergen op Zoom meelopen. 

In het processiegedeelte loopt een aantal groepen met Gastmaria’s uit andere

plaatsen mee. Te noemen zijn onder andere: een groep van Onze lieve Vrouw van Kerselaere, Hulst, Middelburg,  Broederschap uit Weert,  Pro Petri Sede en van de Beauraingbedevaart. 

De Maria Ommegang wordt afgesloten door het Drumfanfarekorps KSA van zusterstad Oudenaarde in België.

Nieuw in de stoet

Voor diverse personages in de stoet zijn declamatieteksten vernieuwd.  Daarnaast spreekt een tweede figuur naast die van Kapelaan Ooijens ook over de nieuwe belofte die in 2020 vanwege de coronapandemie door pastoor Paul Verbeek gedaan is.

 

In de stoet is een nieuw bijbels tafereel opgenomen. Dit betreft de vrouwen: Jaël en Deborah. Zij zijn in de stoet te zien in het gedeelte Oud Testament. Een beschrijving hiervan is te lezen in het Programmaboekje 2022, dat op onze website staat

 

Nieuwe kleding

De kledinggroep van de Maria Ommegang heeft, naast de kleding voor Jaël en Debora hierboven, ook nieuwe kleding gemaakt voor alle vertellers en vertelsters. Ook de figuur Elisabeth wordt gesierd met een nieuwe jurk. 

Verder zijn de vier bazuinblazers in gloednieuwe pakken te zien.

 

Gereserveerde zitplaatsen

Voor mensen die niet lang kunnen staan zijn op de Grote Markt stoeltjes beschikbaar. Deze kunnen gratis worden gereserveerd. Daarvoor moet een mail gestuurd worden naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Deze mensen krijgen via mail een bevestiging van de reservering terug, met een stoelnummer. Ook mensen in een rolstoel kunnen een plaatsje reserveren. De rolstoel komt dan in de plaats van een stoel met nummer. Ook hiervoor moet worden gereserveerd. (N.B.: geldt alleen voor de speciale zitplaatsen op de Grote Markt.) Het aantal te reserveren stoelen is beperkt. Dus: wie het eerst komt….

Mensen die een stoel hebben gereserveerd worden gevraagd zich die zondag te melden bij de statafels. Zij worden dan begeleid naar hun ‘persoonlijke zitplaats’.

Elders kan eenieder ervoor kiezen om een plaats in te nemen langs de route. 

Er is één uitzondering: door het Bestuur van de Maria Ommegang wordt een aantal zitplaatsen gecreëerd op de stoep tussen Markiezenhof en Mariahoek. Deze stoelen zijn uitsluitend voor genodigden van de Ommegang. 

(Een deel van) de groep genodigden sluit aan het eind van de stoet aan en loopt vervolgens het parcours mee tot aan de Gevangenpoort.

 

Programmaboekje

Het publiek kan de stoet volgen door middel van het programmaboekje 2022. Deze worden voor het vertrek van de stoet aan belangstellenden uitgedeeld. Er wordt een vrijwillige bijdrage voor het boekje gevraagd. Deze kan nu ook d.m.v. een QR-code ter plaatste digitaal worden betaald. 

Het programmaboekje kan ook van onze website worden gedownload.

 

Devotionalia en collecte

Op het Beurspleintje en op de Grote Markt staan kraampjes met z.g. devotionalia. Diverse Ommegang gerelateerde producten zijn voor uiteenlopende prijzen te koop. 

Aan het kraampje voor het Markiezenhof kan ook met een pinpas worden betaald. 

Verder wordt ter dekking van de kosten langs de route gecollecteerd. Er kan ook via QR-code worden betaald. De Stichting Maria Ommegang is uiteraard erg blij met alle giften die zij dan mogen ontvangen.

 

Bloemenhulde na de Ommegang

Op maandag 27 juni worden de bloemen die voor de stoet gesponsord zijn door het Bestuur van de katholieke begraafplaats aan de Mastendreef, door een bestuurslid van de Ommegang gelegd op het graf van kapelaan Ooijens, die op deze begraafplaats zijn laatste rustplaats heeft gevonden. 

Verder worden op nog twee plaatsen bloemen gelegd, bij het graf van het ongeboren kind en op de Calvarieplaats. 

 

Parkeren in Bergen op Zoom

Op de officiële koopzondagen (elke laatste zondag van de maand; dus ook deze zondag 26 juni)  is het overal gratis parkeren.  Ook in de parkeergarages hoeft niet betaald te worden, maar (let op!) dit geldt alleen tussen 11:00 en 18:00 uur.

Alle informatie is te lezen op: www.mariaommegang.nl