Vrijwilligers dragen al 25 jaar de openluchtspektakels van stichting De Vierschaar in Bergen op Zoom.

Mede daardoor heeft de stad een bijzonder cultureel hoogstaand evenement in huis, waarop jaarlijks duizenden bezoekers van binnen en buiten Bergen op Zoom afkomen. Dat was samengevat de kernboodschap van diverse sprekers zaterdag jl. tijdens de viering van het zilveren Vierschaarjubileum in ’t Patronaat aan het Lourdesplein. In het bijzijn van sleutelfiguren uit eigen kring, besturen van toneelgezelschappen en samenwerkende instanties en burgemeester Frank Petter blikte De Vierschaar terug.  De aanstichtster van destijds, Letty Demmers (D66), ook nu weer cultuurwethouder, was zaterdag eveneens present. “Koester die vrijwilligers”, zo prees ze de enthousiaste inzet en de artistieke kwaliteit van De Vierschaar. 

Vierschaar-voorzitter Mario Duijvelaar was het daarmee roerend eens. Hij wees er wel op dat De Vierschaar in al die jaren is uitgegroeid tot een bijna professionele organisatie. “We kunnen niet anders. Er komt zoveel kijken bij onze producties, ook fiscaal en juridisch, dat we risico’s proberen uit te sluiten.”

 Op de bijeenkomst passeerde in interviews, beeldfragmenten, zang en muziek op de indrukwekkende historie van De Vierschaar tussen 1996 en 2022 de revue. Waarbij presentator Rob Boas, gestoken in de middeleeuwse outfit van dominee Baselius ook Vierschaarmedewerkers herdacht die inmiddels zijn overleden. En met hulp van andere kopstukken in kledij uit de diverse spektakels op de klanken van volksmuziekgroep ’t Meziekske ook nog zong. 

De Vierschaar is voor menig Bergs toneeltalent een opstap naar een groter podium. Zo trakteerde vocaliste Merel Withagen, student Muziektheater aan de Fontys Academie, zo’n tachtig aanwezigen nog eens op een fraaie vertolking van Oh Canada (de Canadese hymne) waarmee ze tijdens het slot van het oorlogsspektakel Supersum in 2019 de harten van vele toeschouwers brak. Ook werd Ook j ook vooruit werd gekeken naar 2023, het jaar waarin in september het nieuwe spektakel ‘53 onder regie van Diemer van Wijk, waarin de watersnood uit 1953 centraal staat.

Verder werd zaterdag het nieuwe bier van De Vierschaar ten doop gehouden. Een tripel die onder de naam ‘53 binnenkort op de markt verschijnt. Wanneer, waar en tegen welke prijs wordt later bekend gemaakt. Voor nadere informatie volg de website: www.vierschaar.nl 

Fotograaf Dick Vermaas