Het Meeussenfonds (MF) en de Stichting Vastenavend (SV) gaan een driejarige samenwerking aan om de vastenavend toegankelijk te houden c.q. te maken voor mensen voor wie het vieren van de vastenavend niet meer vanzelfsprekend is.

De doelgroepen zijn divers zoals mensen met een (ouderdoms)beperking en mensen met een visuele beperking. Het Meeussenfonds en de Stichting Vastenavend hebben het afgelopen jaar mogelijkheden tot een samenwerking verkend én gevonden vanuit hun maatschappelijke doelstelling. Het Meeussenfonds wil bijdragen aan het welzijn van mensen met een zorgvraag in de regio Bergen op Zoom. De Stichting Vastenavend bevordert een waardige vastenavendviering en wil daarbij zoveel mogelijk mensen betrekken en bereiken. Het MF en de SV hebben afgesproken een jaarlijkse invulling te geven aan hun driejarige samenwerking. 

De vastenavend 2023 staat in het teken van een bieden van een vastenavendbeleving in drie delen aan mensen met een (ouderdoms)beperking of een visuele beperking. Het programma bestaat uit een bezoek aan Halwana (3 februari), Tussen de Schuifdeure (11 februari) en de Optocht (21 februari). De deelnemers komen uit de geledingen van de Stichting OOBOZ, Bergse Actieve Senioren, Afdeling Bergen op Zoom van Alzheimer Nederland, De Zonnebloem en Stichting WéViGé. We verwelkomen meerdere bewoners van woonzorgcentrum Stuijvenburgh die via de Wensboom de wens hebben geuit om de vastenavend nog eens van dichtbij mee te maken. Speciaal voor de mensen met een visuele beperking wordt Tussen de Schuifdeure voorzien van een live audiodescriptie door een blindentolk van Stichting Komt Het Zien zodat het een volwaardige beleving wordt. De komende jaren zullen MF en SV samen verkennen hoe de doelgroep nog verder kan worden betrokken bij dit mooie feest.

Peter Bevers, voorzitter van het Meeussenfonds, over de samenwerking: “Het Meeussenfonds bestaat al meer dan 100 jaar en heeft zich ten doel gesteld om meer naar buiten te treden, zodat de oorspronkelijke boodschap: het leveren van een bijdrage aan zorg en welzijn in de regio Bergen op Zoom breder in de Bergse samenleving wordt verspreid. Door het financieel ondersteunen van de SV zien we kansen om ons gezamenlijke doel, het betrekken van mensen met een beperking of zorgvraag bij de vastenavend viering te bereiken. Dat is van belang omdat steeds meer mensen met een zorgvraag langer thuis wonen en door dit initiatief betrokken kunnen blijven bij deze mooie traditie. Bijvangst is dat we hiermee de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het Meeussenfonds vergroten, zodat we ook andere organisaties die zich inzetten voor onze doelgroep weten te bereiken.”

Bas van Oevelen, voorzitter van de Stichting Vastenavend, over de samenwerking: “We zijn enorm dankbaar dat het Meeussenfonds ons helpt om ook voor deze specifieke doelgroepen een bezoek aan onze werkplaats en het beleven van een deze twee mooie vastenavend evenementen mogelijk te maken. Het is een prachtige samenwerking tussen organisaties die het beste met de stad voor hebben”