Een duurzame keuze in een uitdagende tijd

 

ProefMei zet als eerste evenement in Bergen op Zoom de stap naar herbruikbare hardcups

Een duurzame keuze in een uitdagende tijd

Bergen op Zoom, 12 mei 2025 – ProefMei, het jaarlijkse culinaire festival in Bergen op Zoom, zal dit jaar als eerste evenement in de stad volledig overstappen op herbruikbare hardcups. Deze keuze volgt op nieuwe vergunningsvoorwaarden van de gemeente, waarin het gebruik van glaswerk tijdens evenementen niet langer is toegestaan. Maar de organisatie ziet hierin meer dan alleen een verplichting – het is een kans om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

“De overstap naar hardcups vraagt veel van onze organisatie, vrijwilligers en deelnemers,” aldus Dennis van Tilborg, voorzitter van ProefMei. “We zetten deze stap niet alleen omdat het moet, maar ook omdat we geloven dat het bijdraagt aan een schonere, veiligere en duurzamere evenementomgeving.”

Statiegeldsysteem en werkwijze

Tijdens de publieksdagen op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 mei werken alle bars en restaurants met een statiegeldsysteem. ProefMei maakt al sinds het eerste jaar gebruik van een muntsysteem, en het statiegeldsysteem sluit hier nu naadloos op aan. Bezoekers hoeven dus geen aparte statiegeldmunt aan te schaffen.

Bij het eerste drankje betalen bezoekers één munt borg voor de hardcup. Deze munt kunnen zij terugkrijgen bij het centrale inleverpunt (de kassa), €3,- retour krijgen of doneren aan een goed doel. De hardcups zijn er in twee varianten: één voor bier en één voor wijn of frisdrank. Bij verlies van de beker moet opnieuw statiegeld worden betaald.

Het systeem vraagt om een goede samenwerking tussen deelnemers, vrijwilligers en bezoekers.

Een flinke investering

De overstap naar hardcups brengt niet alleen organisatorische veranderingen met zich mee, maar vraagt ook om een forse financiële investering. In totaal wordt er €12.000 geïnvesteerd in het nieuwe systeem, bekostigd door de organisatie die grotendeels draait op vrijwilligers.

“We ervaren dit deels als een flinke tegenslag,” vervolgt de voorzitter. “Landelijk zijn er nog nauwelijks bewezen of eenvoudig kopieerbare systemen beschikbaar. ProefMei is soms complex, maar juist ook uniek dankzij de hechte samenwerking tussen vrijwilligers, ondernemers en organisaties. Keuzes maken wij dan ook sámen.”

Om deze pilot goed te laten verlopen, investeren ook partners van ProefMei – Saver en Olympia – mee via hun dienstverlening.

Verzoek om begrip

De organisatie hoopt op begrip van het publiek en benadrukt dat het systeem nieuw is voor iedereen. “We hebben dit systeem met zorg ontwikkeld, maar het zal wennen zijn – ook voor ons. We vragen daarom om geduld, meedenken en vooral: het samen mogelijk maken van een toekomstbestendig ProefMei.”