“ Nee pa, het is geen uit de hand gelopen linkse hobby maar mijn vak!” Erol Struijk speelt zijn nieuwe solo-voorstelling De Laatste Kaarten. Een show met live muziek, die op humoristische en scherpzinnige wijze inzicht biedt in de wereld van het theater en het leven van een acteur. De kans om eens ongegeneerd te kijken naar de mens achter de kunstenaar, en je te herkennen in zijn twijfels en onzekerheid ten tijden van crisis. De tijden van ons allemaal.

 

De Laatste Kaarten is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van Jeroen Dur, Erol Struijk en Joris van Veldhoven. Na de enorme ervaringen die de heren afzonderlijk in het theater hebben opgedaan is het voor het eerst dat het tot een samenwerking komt. De in Bergen op Zoom geboren en getogen, en aan de toneelschool afgestudeerde Erol Struijk speelde als acteur bij diverse theatergroepen (waaronder De Toneelmakerij) en maakte ook zelf theater (onder meer bij Productiehuis Rotterdam / Rotterdamse Schouwburg). Struijk: “Deze regio heeft een aantal goede beroepsmuzikanten en podiumkunstenaars in haar bezit. Hier geboren, opgegroeid en uitgewaaierd. Het zijn er niet veel, maar zeker ook niet weinig. Het is niet te vermijden dat je elkaar een keer tegenkomt.

 

Jeroen Dur drumde na het conservatorium bij grote musicals (o.a. Soldaat van Oranje) en meerdere reizende theatershows van André van Duin. Jeroen: "Het is een grote uitdaging om de gedachtegang van een acteur te volgen en de juiste muziek te zoeken bij een voorstelling die voorheen nog alle kanten op kon gaan. De muzikanten die de show begeleiden kies ik zorgvuldig uit op basis van hun veelzijdigheid, want een Erol Struijk- voorstelling kenmerkt zich uiteraard door variatie en veel soorten muziek." De voorstelling stelt zaken zoals de crisis en bezuinigingen aan de kaak. Struijk: "We leggen het concept kunst op de snijtafel met kritische vragen, clichés en humor.” Het nauwkeurig toezien over de juiste dosering van die humor is vooral een taak gebleken voor Victorine Plante, die eindverantwoordelijk is voor de spelregie. Plante is artistiek leider van theatergroep Aluin en werkte als regisseur samen met de laatste winnaars Cameretten OLDENOSBORN. Struijk: "Victorine is een meester in het samenbrengen van humor, tragiek en timing."

 

Er wordt op alle fronten buitengewoon gebruik gemaakt van ieders ambacht: Joris van Veldhoven bewees tijdens zijn opleiding Theatervormgeving al een veelzijdig ontwerper te zijn van décors (BOS Theaterproducties Boer wil betere vrouw), kostuums (Shrek de musical) en poppen (Woezel en Pip) in de meest uiteenlopende genres.

 

“Verwacht vooral veelkleurigheid”, waarschuwt Erol Struijk: “Ik zing uiteenlopende liedjes en laat verschillende speelstijlen zien. Het is geen ‘ingewikkelde’ voorstelling geworden, iedereen kan gewoon lekker gaan zitten. Met een goede scheut zelfspot en volledige overgave, stel ik mij ten dienste van het publiek en hun verbeelding.”

 

‘De Laatste Kaarten’. Solovoorstelling van Erol Struijk. Op zaterdag 11 April in Theater de Maagd, Grote Markt 32, Bergen op Zoom. Aanvang 20:00uur.

Kaarten verkrijgbaar online te bestellen via Theater de Maagd.

Online via www.demaagd.nl of  t 0164 280555