HMR met de Paukenmesse van Haydn
Zondag, 01 April 2018, 09:30
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Paaszondag 1 april zal de Hoogmis van 9.30 uur in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom als gebruikelijk muzikaal worden verzorgd door HMR o.l.v. Koert Damveld met koor, orkest en solisten. Ditmaal klinkt weer de Paukenmesse van Haydn, een mis die door HMR al een aantal keren tevoren, voor het laatst met Pasen 2009, werd gezongen en gespeeld. 

Joseph Haydn (1732-1809) componeerde in zijn latere levensjaren twee oratoria (de Schöpfung en de Jahreszeiten) en zes grote missen. De Paukenmesse (eigenlijk “In tempore belli” geheten) is één van de bekendste van die zes missen en werd geschreven in 1796. Deze miscomposities waren bedoeld voor gebruik in de liturgieviering in de Bergkerk van het in de buurt van Wenen gelegen Eisenstadt en wel om de jaargetijden op te luisteren na het overlijden van de vorstin van Esterházy. Haydn was namelijk hofcomponist van dat vorstenhuis. 

De Paukenmesse valt op door een rijke afwisseling in sfeer en door een geweldige woord/toonschildering. Bijzonder is bijvoorbeeld het Kyrie: eerst smekend, vervolgens indringend bewogen. In het middendeel van het Gloria (Qui tollis; miserere) waarin bassolo en koor alterneren, is Haydn op zijn best! De kruisiging en graflegging van Christus in het centrale deel van het Credo is bepaald indrukwekkend, zeker in contrast met de erop volgende verklanking van de verrijzenis: het grote feest van deze dag groots in muziek bezongen! Het Agnus Dei met zijn smekende opening leidt (middels een virtuoze paukensolo -waaraan de mis zijn bijnaam ontleent-) een hevig indringende bede om vrede “Dona nobis pacem” in.
En natuurlijk klinkt het door de schola cantorum gezongen aloude gregoriaans van Paaszondag en de gregoriaanse acclamaties voor allen die het feest van deze dag beamen. 
In het Halleluia uit Messiah van G.F. Händel (1685-1759) worden alle Alleluja’s van vandaag nog éénmaal feestelijk onderstreept.

De solisten in de mis zijn Florien Hilgenkamp (sopraan), Mairi Paterson (alt), Maresh Boel (tenor) en Noël Casteleyn (bas); organisten zijn Janno den Engelsman en Toine Jimkes. De voorgangers in de viering zijn pastoor Paul Verbeek en diaken Jan Foesenek. 

Locatie Sint Gertrudiskerk Grote Markt 10 4611NR BERGEN OP ZOOM