Excursie langs de Zoom
Zondag, 08 April 2018, 10:30
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Locatie: het startpunt is op de splitsing Smitsvest-Garnizoenspad. Te bereiken door vanaf de Burgemeester Stulemeijerlaan ongeveer 400 meter het Garnizoenspad te volgen. 

Voor elke Bergenaar is De Zoom een begrip. Op zondag 8 april a.s. organiseert IVN-Groene Zoom te Bergen op Zoom een excursie langs de voormalige moervaart.

Moervaart De Zoom is voor de stad Bergen op Zoom een verrijking op velerlei gebied. Het geeft de bewoners niet alleen een idyllisch gevoel, maar biedt ook natuurbeleving en recreatie. 

Tijdens de excursie komen onderwerpen aan de orde, zoals de begroeiing op de steile hellingen van de vaart, de turf-geschiedenis, hoogte-liggingen, vervuiling, muurflora, houtdateringen en de waterhuishouding. Verder komen de ecologische verbindingszones en een noodzakelijke groene long in stadsgebieden aan bod. 

Vanaf de start volgen we het Turfpad. Ter hoogte van de scholengemeenschap 't Rijks, gaan we de diepte in. Ongeveer 20 minuten lopen we parallel over het zandpad aan de vaart richting stadspark. Van hieruit wandelen we via het Esperanto-monument naar het pas gerestaureerde Ravelijn Op den Zoom, daterend uit het begin van de 18de eeuw. Uiteraard wordt aandacht besteed aan het herstel van het Ravelijn. Met name staan we stil bij de verwoestende werking van (planten)wortels in de oude vestingmuren. 

Belangrijk is het dragen van goed schoeisel, daar het te volgen zandpad oneffen is. Geadviseerd wordt om met de fiets te komen.

De aanvang is gepland om 10.30 uur. Het startpunt, op de splitsing Smitsvest-Garnizoenspad, is te bereiken door vanaf de Burgemeester Stulemeijerlaan ongeveer 400 meter het Garnizoenspad te volgen. Dit pad maakt deel uit van het vorig jaar opgeleverde Turfpad. De excursie gaat ongeveer anderhalf uur duren.