THEMADAG INNERLIJKE STRIJD
Zaterdag, 21 April 2018, 10:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zaterdag 21 april zal in het centrumgebouw van het Rozenkruis in Bergen op Zoom een themadag gehouden worden over Innerlijke strijd in hermetisme, hindoeïsme, soefisme, zen, boeddhisme, jodendom, islam en christendom.
De dag begint om 10.00 uur met koffie en thee. Om 10.30 uur is de eerste lezing. Rond 15.30 uur zal de dag worden afgesloten. Je bent van harte welkom.

Strijd is er op aarde altijd geweest. Strijd om primaire levensbehoeften, strijd om macht of rijkdom, strijd om de waarheid. We weten van de vele godsdienstoorlogen, die gelegitimeerd worden door godsdienstige argumenten. 
Mythen, symbolen en religieuze verhalen vertellen van een innerlijke strijd, die mensen moeten voeren. Waartoe die innerlijke strijd? Waarheen leidt zij?
Plato stelt de menselijke ziel voor als een wagenmenner met twee paarden. Het ene paard is uit zichzelf schoon en goed en van zuivere afkomst, de ander is kwaadaardig en nukkig.
Hoe zijn zij te verenigen, hoe komen wij de innerlijke strijd en daardoor de uiterlijke strijd te boven?

Met woord en beeld gaan we in op het islamitische begrip jihad en op de symboliek uit het soefisme in Gabriëls Vleugels van Soehrawardi. Uit de hindoeïstische literatuur, de Bhagavad Gita, bespreken we de innerlijke dialoog tussen Arjuna en Krishna en tot slot zullen bijbelse verhalen en uitspraken ons laten zien hoe het innerlijke conflict is op te lossen.

Adres: Blauwehandstraat 21, 4611 RK Bergen op Zoom, Nederland
Datum: 21 april 2018
Tijd: 10.00 – 15.30 uur
Kosten: € 15,-

Locatie Lectorium Rosicrucianum Bergen op Zoom Blauwehandstraat 21 4611RK BERGEN OP ZOOM