Boeiende cursussen met theorie en praktijk of excursie NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM ORGANISEERT ZOMERSCHOOL
Van Zondag, 27 Mei 2018
Tot Maandag, 16 Juli 2018
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boeiende cursussen met theorie en praktijk of excursie

NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM ORGANISEERT ZOMERSCHOOL

 

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig museum te Oudenbosch biedt thuisblijvers en toeristen de komende maanden enkele boeiende en leerzame cursussen. De Zomerschool kent een gevarieerd aanbod van cursussen rond de thema’s natuur, geologie en volkenkunde.

 

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch (NVMO) organiseert dit jaar weer een Zomerschool om meer te doen met de kennis en de collectie die in het museum aanwezig is.

‘Het NVMO gaat verder waar het onderwijs stopt! Al sinds 1840 ervaring in educatie.‘

Dat is precies wat het NVMO zo aantrekkelijk maakt: het is een op onderwijs gericht museum.

 

Bevlogen docenten

De cursussen worden gegeven door ervaren, deskundige en bevlogen docenten met een eigen atelier, praktijk of bedrijf. Zij beschikken over de praktische vaardigheden en materialen die nodig zijn om de zomerse cursussen tot een leerzame en prettige ervaring te maken.

 

Lezinghouders zijn gedreven onderzoekers die vele jaren onderzoek deden naar de onderwerpen van hun keuze. Soms zelfs zijn zij verzamelaar geworden en gespecialiseerd in objecten, tentoongesteld in het NVMO. Dit materiaal wordt in de zomerse cursussen gebruikt voor verduidelijking en inspiratie.

 

Inschrijven

De cursussen vereisen geen specifieke vooropleiding, belangstelling en nieuwsgierigheid is genoeg. Voor informatie of aanmelden: Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch, Markt 30a, 4731 HP Oudenbosch of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Of kijk op de site www.nvmoudenbosch.nl

 

‘Boeiende zomerse cursussen met theorie en praktijk of excursie.’

 

Data

De eerste cursus begint op 9 juli. In augustus is er nieuw aanbod. Een compleet overzicht van data en onderwerpen is te vinden op de site www.nvmoudenbosch.nl

 

 

Overzicht:

HISTORISCHE GEOGRAFIE WEST BRABANT, ‘GASTELSE KAART’,

maandag 9 juli van 14.00 – 17.00 uur. Deelname € 10,00, docent Karel Leenders

In 1565 en 1590 werden twee grote kaarten van de Noord-Brabantse Noordwesthoek gemaakt. De kaarten raakten bekend als de Gastelse kaart en de Mauritskaart. Het waren de eerste bruikbare en betrouwbare kaarten van dit gebied, waar de ontwikkeling van het polderlandschap in volle gang was. Ze waren bestemd voor ogen van een markies, een abt en de stadhouder van enkele opstandige provincies.

Verwonder u over het vele water dat er toen nog was, over de voortgang van de inpolderingen in de tussenliggende 25 jaar, over de talloze details als bruggetjes, molens, veerbootjes, dorpen en vestingsteden.

 

‘EVERY OBJECT TELLS A STORY’

woensdag 11 juli van 13.30 – 16.30 uur.

De jonge kunstenares Charlotte de Vries werkt in de Gehoorzaal aan kunstwerken, geïnspireerd door objecten uit het museum. Geen echte cursus, maar een inloopmiddag om haar aan het werk te zien en vragen te stellen. De kunstwerken zijn onderdeel van een kunstproject dat loopt van 2 juli t/m 12 augustus. Ook op 15 juli en 11 augustus is zij aanwezig in het museum.

 

PORTRETSCHILDEREN DEEL 1, docente Ragna van Ast

donderdag 12 juli van 9.30 – 13.00 uur. Deelname € 20,00 (incl. materialen)

Portret tekenen moeilijk? Inderdaad! Toch is het voor iedereen mogelijk om een boeiend werk te maken, met of zonder ervaring! Wilt u een portret maken zoals Rembrandt of zoals Picasso? Tijdens deze zomerse cursus leert u het! Het geheim zit soms in een klein lijntje.

De cursus bestaat uit drie delen: deel 1 en deel 2 kunnen los van elkaar gevolgd worden, voor deel 3 dienen deel 1 en deel 2 gevolgd te zijn!

Deel 1 behandelt de opzet, vorm en verhouding van een portret. U wordt ook geholpen bij het uitkiezen van een aantrekkelijk en levendig portret om zelf te maken. Diverse kunststromingen en voorbeelden komen aanbod. U leert oog, neus, mond en oor plaatsen.

In deze les werkt u vooral met houtskool, kneedgum, soft pastel en conté krijt. Voor deze materialen en papier wordt gezorgd.

 

PORTRETSCHILDEREN DEEL 2, docente Ragna van Ast

vrijdag 13 juli van 9.30 – 13.00 uur. Deelname € 20,00 (incl. materialen)

Deel 2 behandelt de kleurtonen van de huid. Met behulp van een Andy Warhole-portret leren we het effect kennen van kleur in het portret. Daarna maken we een keuze om de huidtoon naar werkelijkheid te benaderen. Kiest u voor roomblank of warm-Aziatisch?

In deze les werkt u vooral met acrylverf, maar veelkleurige soft pastels kunnen ook. Voor deze materialen en papier wordt gezorgd.

 

PORTRETSCHILDEREN DEEL 3, docente Ragna van Ast

zaterdag 14 juli van 9.30 – 13.00 uur. Deelname € 20,00 (incl. materialen)

Deel 3: voor de echte liefhebbers een extra deel van de cursus. Hier bestuderen we de anatomie van de schedel en natuurlijk tekenen we zelf een schedel. Tot de mogelijkheid behoort dat we op de zelfgetekende schedel kleurtonen aanbrengen waarbij we eindigen met een herkenbaar gezicht. Voor materialen en papier wordt gezorgd.

 

EXCURSIE: ‘BUSHWALK’, NATUUR IS EEN LEVEND MUSEUM,

zondag 15 juli van 10.00 – 13.00 uur. Deelname € 10,00, docent Coen Knotters

Beleef de natuur door de ogen van een muis of een kikker…. … Coen Knotters is ecoloog (iemand die de samenhang in de natuur bestudeert) en vertelt je alles over zijn leefwereld: de natuur en de dieren die daarin leven. ‘Om de natuur en de dieren te begrijpen, moet je een beetje leren denken als bijvoorbeeld een muis of een kikker,’ aldus Coen.

Heb jijzelf een diertje of plant gevonden en wil je er meer over weten, vraag het aan Coen. Hij zal je er alles over vertellen (als het ten minste een insect is, of een reptiel, of een plant, maar geen spin, want Coen is bang van spinnen. En jij?). Kom ook en loop mee!

 

GEOLOGIE: ‘STENEN KIJKEN’, MET WANDELING EN TRAKTATIE,

zaterdag 11 augustus van 9.30 – 13.00 uur. Deelname € 10,00, docente Maria Piggen

Na ontvangst met koffie en thee in de Gehoorzaal krijgt u een inleiding in de Geologiezaal van het museum. U leert stenen herkennen aan kleur en vorm door o.a. naar de textuur en de minerale inhoud te kijken. Daarna volgt een geologische wandeling door het centrum van Oudenbosch met een gids. Halverwege is er tijd voor een lekker ijsje. Afsluiting van de cursus is weer in het museum, waar nog tijd is om vragen te stellen.

 

LEZING DE JACHT NAAR HET GROEN,

zondag 12 augustus van 14.00 – 17.00 uur. Deelname € 10,00, docente Yvonne van Amerongen

“Der Mensch ist was er ißt” – Feuerbach wist het al: om onszelf beter te begrijpen, helpt het om te weten wat onze (verre) voorouders aten. Archeologisch onderzoek heeft ons daar veel over geleerd.

Maar de archeologie heeft ook zijn beperkingen. Zaden en stuifmeelkorrels blijven wel lang bewaard, bot en schelpen ook; hout een beetje – notendoppen bijvoorbeeld. Dus weten we aardig wat over wat mensen de eeuwen door hebben gegeten aan vis en vlees, aan noten en granen.

Maar een mens blijft niet gezond zonder groente, ook in de prehistorie niet. En stengels en bladeren vergaan – dus die vindt de archeoloog niet. Blijft dat dan een gat in onze kennis?

In haar promotieonderzoek ging Yvonne van Amerongen op jacht naar het groen….

 

WORKSHOP STENEN SLIJPEN OP GLAS,

maandag 13 augustus van 9.30 – 12.30 uur. Deelname € 10,00, docenten Anne-Marie Visser en Lieselotte Bolder

Wist je dat je zonder dure apparaten ook een steen mooi glad kunt slijpen? Als de steen gladgeslepen is, komen alle structuren prachtig tot uiting. Na een korte uitleg gaan we zelf aan de slag. Je mag zelf een doorgezaagde steen uitkiezen en aan het slijpen gaan. Het is misschien even hard werken, maar je gaat met een prachtig exemplaar naar huis.

 

WORKSHOP TAARTDECORATIE: ‘VAN AFRIKAANS BEELD TOT TAART’,

dinsdag 14 augustus van 10.00 – 13.00 uur. Deelname € 20,00 (incl. materialen), docente Lieselotte Bolder

Bij deze workshop starten we met een mini-les Afrikaanse beelden kijken in onze Expositieruimte “Afrikaanse beelden” en de gehoorzaal in ons museum. Daarna maken we een tekening van een masker of beeld naar keuze. Aansluitend gebruiken we deze tekening als inspiratie om een leuk taartje te maken. Alle materialen zijn aanwezig en je gaat naar huis met een lekker taartje (voor 3-4 personen) in een echte taartdoos.

 

CURSUS VOGELHERKENNING,

donderdag 16 augustus van 14.00 – 17.00 uur. Deelname € 10,00, docent Cor van Aart

In het NVMO zijn heel veel bijzondere opgezette vogels te vinden. De vogelexpert van het museum leert je op deze ochtend hoe je vogels kunt herkennen in het veld. Natuurlijk gaan we onder zijn leiding ook een rondje langs alle vogels in het museum lopen, vooral te vinden in onze mooie Natuurzaal op de bovenverdieping. Tevens is er tijd voor het stellen van al je vogel-vragen!

 

WORKSHOP FYSISCHE ANTROPOLOGIE, PUZZEL EEN MENSELIJK SKELET IN ELKAAR.

vrijdag 17 augustus van 14.00 – 17.00 uur. Deelname € 10,00, docente Anne-Marie Visser

 

 

Trakteer jezelf of je gezin deze zomer eens met een cursus aan de Zomerschool van het NVMO! Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch (NVMO) verzorgt een keur aan zomerse cursussen rond de thema’s van het museum.

Veertien bijzondere cursussen laten u kennismaken met bijzondere handvaardigheden en andere culturen! Leerzaam, ontspannen en voor iedereen…

Locatie NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM Markt 30a Oudenbosch