Stichting Bevrijding Brabantse Wal
Donderdag, 04 Juli 2019
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Kaartverkoop defilé en Taptoe van start

De start van de bevrijdingsopmars vanaf Normandie, deze week precies 75 jaar geleden, luidde een reeks aan activiteiten in die daarmee verband houden. Onze Brabantse Wal blijft daar niet bij achter. Zie ook de website: Bevrijdingbrabantsewal.nl 

Zaterdag 26 oktober kent een bijna dagvullend programma, met veel herdenkingsspektakel, waar je zeker bij wilt zijn. Er is die dag nog meer, maar twee evenementen  lichten we er alvast uit. Het defilé vanaf 15.30 uur en de Taptoe om 19.00 uur. Er komen tribunes te staan bij de Gevangenpoort en op de Grote Markt. Om zeker te zijn van een mooi plaatsje langs het parcours van het Defilé en met de Taptoe op de Grote Markt, kunnen nu al tribunekaarten worden besteld.  Deze kosten € 10,- per evenement (veteranen € 5,-). Er zijn ook combikaarten verkrijgbaar. Prijs voor Defilé én Taptoe samen is € 17,50 (veteranen € 15,-) Bestellen kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

·         Brabant Remembers opent 13 juni 13.30 uur Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom. 
Interactieve kunstinstallatie maakt impact Tweede Wereldoorlog tastbaar en invoelbaar

Donderdag 13 juni aanstaande wordt in Bergen op Zoom het Dilemma Doolhof geopend. Deze interactieve kunstinstallatie tussen Canadese en Britse ereveld in, stelt bezoekers voor ingrijpende keuzes in conflictsituaties uit het verleden en het heden. Met het Dilemma Doolhof wordt de impact van de Tweede Wereldoorlog tastbaar en invoelbaar gemaakt en overgedragen aan jongere generaties. Het Dilemma Doolhof is een concept van Mothership, ontwikkeld voor het programma van Brabant Remembers in samenwerking met Gemeente Bergen op Zoom en Heijmans.

 

Levensbepalende keuzes

De verhaallijnen in het Dilemma Doolhof zijn geïnspireerd op keuzes uit de 75 verhalen van Brabant Remembers. Bezoekers worden zich bewust van de impact van deze vaak levensbepalende keuzes. De keuze die bezoekers op elk kruispunt in het doolhof maken, bepaalt het vervolg van het verhaal en daarmee de weg door het doolhof. Om de impact extra goed invoelbaar te maken, is gekozen voor een sober ontwerp, vrij van beelden en andere prikkels. De verhaallijnen worden ten gehore gebracht en zijn zowel in het Nederlands als in het Engels te beleven.

 

Met de locatie van het Dilemma Doolhof tussen de twee militaire erevelden in wordt meer aandacht gevestigd op de rol en de impact van de Slag om de Schelde bij de bevrijding van Brabant - en dus Nederland - tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral veel Canadezen en Britse soldaten streden deze strijd en kwamen hierbij om. Het Canadese ereveld in Bergen op Zoom is voor de Canadezen dan ook één van de belangrijkste erevelden in Nederland.

 

Het Dilemma Doolhof is één van de iconische projecten uit het programma van Brabant Remembers in opmars naar de viering van 75 jaar bevrijding van Nederland in 2020. Het Dilemma Doolhof blijft tenminste één jaar op deze locatie staan en is vrij toegankelijk.

 

Over Brabant Remembers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensbepalende keuze centraal staat. Vijfenzeventig verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een Brabantbreed programma en de (inter)nationale campagne Brabant Remembers.

 

Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.

 

Pers is verzocht haar aanwezigheid bij de opening vooraf aan te geven via http://www.brabantremembers.com/openingdilemmadoolhof/

 

·         RONCALLI SCHOLENGEMEENSCHAP BRENGT MUSICAL 'OORLOGSWINTER'

Op 12, 13 en 14 juni voeren de leerlingen van de Junior Musical Class van de Roncalli scholengemeenschap een semiprofessionele uitvoering van de musical Oorlogswinter op. Deze groep heeft tijdens de opening van het herdenkingsjaar op de Canadese begraafplaats een lied uit Oorlogswinter gezongen. Speciaal worden veteranen uitgenodigd op de première van dit spektakel, want mede dankzij hen kunnen we van onze vrijheid genieten.

 

De leerlingen van JMC, begeleid door een professioneel artistiek team, hebben hun tanden in deze musical gezet. Na de vrolijke, komische musicals van Shine en Lang & Gelukkig is Oorlogswinter een voorstelling van een heel ander kaliber. Het verhaal vraagt om geloofwaardig en ingeleefd spel, wat een uitdaging is als je dit niet eerder hebt gedaan en je (gelukkig) geen oorlogsgeweld hebt meegemaakt. Naast repetities op spel, zang en dans wordt er dus ook veel gepraat over hoe jij zou handelen in een oorlog en wat voor gevoel dat oproept. Een bijzonder repetitieproces voor een bijzondere musical in het kader van Eren en Herdenken.

 

Plaats: Aula van Roncalli Sg. Tuinderspad 6, Bergen op Zoom

Kaarten kosten 7,50 euro maar zijn gratis voor veteranen. Reserveren via het sturen van een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of afhalen bij de receptie van  het Roncalli.