NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM ORGANISEERT MUSEUMZOMERSCHOOL
Woensdag, 10 Juli 2019
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boeiende cursussen met theorie en praktijk of excursie

NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM ORGANISEERT MUSEUMZOMERSCHOOL

 

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum verzorgt deze zomer weer een aantal boeiende cursussen rond de thema’s van het museum en de museumcollectie. Leerzaam, ontspannen en voor iedereen….

 

De Museumzomerschool kent een gevarieerd cursusaanbod rond de thema’s natuur, geologie en volkenkunde. Tussen 8 en 12 juli en tussen 12 en 16 augustus wordt een aantal cursussen aangeboden. Naast een meerdaagse cursus portretschilderen is er ook een bijzondere lezing over de Brabantse Wal door Willem de Weert, twee middagen waarin men getuige kan zijn van het prepareren van dieren en een cursus vogelherkenning met excursie.

 

Bevlogen docenten

De cursussen worden gegeven door ervaren, deskundige en bevlogen docenten met een eigen atelier, praktijk of bedrijf. Zij beschikken over de praktische vaardigheden en materialen die nodig zijn om de zomerse cursussen tot een leerzame en prettige ervaring te maken.

 

Lezinghouders zijn gedreven onderzoekers die vele jaren onderzoek deden naar de onderwerpen van hun keuze. Soms zelfs zijn zij verzamelaar geworden en gespecialiseerd in objecten, tentoongesteld in het NVMO. Dit materiaal wordt in de zomerse cursussen gebruikt voor verduidelijking en inspiratie.

 

Inschrijven

De cursussen vereisen geen specifieke vooropleiding, belangstelling en nieuwsgierigheid is genoeg. Voor informatie of aanmelden: Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch, Markt 30a, 4731 HP Oudenbosch of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Of kijk op de site www.nvmoudenbosch.nl

 

Data

De eerste cursus begint op 8 juli. In augustus is er nieuw aanbod. Een compleet overzicht van data en onderwerpen is te vinden op de site www.nvmoudenbosch.nl

 

Overzicht:

maandag 8 juli: PORTRETSCHILDEREN I

Tijd: 10.00 - 12.00 uur. Docent Ragna van Ast.

 

dinsdag 9 juli: PORTRETSCHILDEREN II

Tijd: 10.00 - 12.00 uur. Docent Ragna van Ast. Deelname voor beide dagen € 25,-

Portretschilderen met als inspiratie het kleurgebruik van Vincent van Gogh in zijn portretten.

Vincent van Gogh gebruikte in zijn portretten contrasterende kleuren en met de vorm van zijn verfijnde penseel bouwde hij subtiel de huid van zijn model op.

Tijdens de tweedaagse cursus bekijken we beide aspecten en proberen we het zelf aan de hand van een voorbeeld of aan de hand van een zelf gekozen foto.

 

woensdag 10 juli: DIEREN PREPAREREN

Tijd: 13.30 - 16.30 uur, met Bas Perdijk en Niek Lieshout. Entree € 10,- (incl. koffie met wisentkoek)

Bas Perdijk is ondermeer preparateur voor Naturalis, Niek Lieshout verzorgde vorig jaar de prachtig expositie ‘Ademloos Bewonderd, preparaten op sterk water’. Samen verzorgen ze een boeiende presentatie dieren prepareren. Zij brengen een aantal diverse dieren mee in verschillende stadia van preparatie en lichten toe hoe een dier wordt 'vereeuwigd'. Niet alle dagen krijgt u de kans zo dichtbij de kunst van het prepareren te zien.

 

maandag 12 augustus: PORTRETSCHILDEREN I

Tijd: 10.00 - 12.00 uur. Docent Ragna van Ast.

 

dinsdag 13 augustus: PORTRETSCHILDEREN II

Tijd: 10.00 - 12.00 uur. Docent Ragna van Ast. Deelname voor beide dagen € 25,-

 

woensdag 14 augustus: DIEREN PREPAREREN

Tijd: 13.30 - 16.30 uur, met Bas Perdijk en Niek Lieshout. Entree € 10,- (incl. koffie met wisentkoek)

Bas Perdijk is ondermeer preparateur voor Naturalis, Niek Lieshout verzorgde vorig jaar de prachtig expositie ‘Ademloos Bewonderd, preparaten op sterk water’. Samen verzorgen ze een boeiende presentatie dieren prepareren.

 

donderdag 15 augustus: CURSUS VOGELHERKENNING

Tijd: 9.00 – 12.00 uur. Docent Cor van Aart. Deelname € 10,00 (incl. museumbezoek en koffie)

In het NVMO zijn heel veel bijzondere opgezette vogels te vinden. De vogelexpert van het museum leert je op deze ochtend hoe je vogels kunt herkennen in het veld. We beginnen met een excursie in de Hoevense Beemden/St. Maartenspolder. Aansluitend maken we onder zijn leiding een rondje langs de vogels in het museum, vooral te vinden in de mooie Natuurzaal op de bovenverdieping. Uiteraard is er alle tijd voor het stellen van al je vogel-vragen! (De deelnemers verzamelen op lokatie, na de wandeling rijden we met eigen vervoer naar het museum.) Minimum aantal deelnemers: 6 personen

 

vrijdag 16 augustus: LEZING ‘DE BRABANTSE WAL, ONTSTAAN (GEOLOGIE), VERDRONKEN DORPEN EN NATUURONTWIKKELING’

Tijd: 14.00 - 16.00 uur, door Willem de Weert. Entree € 10,-

De Brabantse Wal, een aardkundig erfgoed , is een uniek gebied in het Nederlandse landschap van Ossendrecht naar Halsteren. In de lezing gaat Willem de Weert in op het ontstaan van de Wal in de geologische tijdspanne, de verdronken nederzettingen door overstromingen in de tijd en in het bijzonder de natuurontwikkelingen in de laatste decennia.

 

 

Trakteer jezelf of je gezin deze zomer eens met een cursus aan de Zomerschool van het NVMO! Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch (NVMO) verzorgt een keur aan zomerse cursussen rond de thema’s van het museum. Leerzaam, ontspannen en voor iedereen…

Locatie NATUURHISTORISCH EN VOLKENKUNDIG MUSEUM Markt 30a Oudenbosch
Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch

Markt 30a (in de poort), 4731 HP Oudenbosch

Exposities op het gebied van archeologie, geologie, natuur, milieu en volkenkunde.

Open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30- 16.30 uur. Groepen op afspraak ook op andere dagen