Rondleiding Waterschans
Zondag, 13 Oktober 2019, 13:30
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Waterschans is klaar! Wandel mee op en rondom de Waterschans onder begeleiding. Er is ook een infopunt ingericht in de hal van Jachtbouwer Bruijs aan de Havendijk. Van daar uit zijn ook de rondwandelingen.

De Waterschans is oud. In 1584 is opdracht gegeven voor het maken hiervan en het diende als verdedigingswerk en huisvesting van zo’n 300-400 soldaten. De Waterschans was daarna vooral bekend als oesterkwekerij, kreeftenpark en ondertussen rukte de industrie op. Het gebied is de afgelopen jaren gereconstrueerd volgens de tekeningen die gevonden zijn van rond 1880. Tijdens de voorbereidingswerkzaamheden kwamen oesterputten uit de 19e eeuw tevoorschijn. Deze zijn met de reconstructie weer zichtbaar gemaakt, er loopt een wandelpad langs. Het oostelijk stuk dam is benut om vanaf de buitenwal via fietspad en voetpad naar de terre van het fort te wandelen. Dit kan via een brug en een doorgang in de omwalling van het fort. Ook dit fort is heel herkenbaar qua vormgeving en lijkt op het Ravelijn, Fort de Roovere, Fort Henricus en Beneden-Sas. Op deze manier proberen de gemeenten de West Brabantse Waterlinie met elkaar te verbinden en te versterken.

 

* Voor groepen is het ook mogelijk om op afspraak via VVV Brabantse Wal op andere dagen een rondleiding over de Waterschans te reserveren in de periode april t/m eind oktober.

Locatie Hal van Jachtbouwer Bruijs Havendijk 14 4612 PJ Bergen Op Zoom

Van Tot Toelichting
Volwassenen € € 3.00
Kinderen Gratis toegang t/m 12 jaar
Volwassenen € € 5.00 wandeling met Borgerij
Kinderen Gratis toegang t/m 12 jaar wandeling met Borgerij
De betaling kan ter plaatse aan de gids worden voldaan. Vooraf reserveren is niet nodig. Deelnemers die met de auto komen kunnen parkeren aan de Havendijk. (Havendijk inrijden bij de brandweerkazerne aan de Havendijk 1, daarna de weg volgen).