Winterwandeling op De Hertgang
Zaterdag, 28 December 2019, 14:00 - 17:00
door Anoniem
Contact Christine van der Hucht, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Speciale winterwandeling 

Landgoed De Hertgang in Halsteren: bloeiend en boeiend in de winter! 

Wie denkt dat er in deze periode niets te beleven is op het landgoed, vergist zich. Daarom vindt er op zaterdag 28 december een speciale winterwandeling plaats. U kunt dan zien dat ook in dit jaargetijde planten en struiken in bloei staan. De struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) bijvoorbeeld. De bloei is wat onopvallend wat de kleur betreft, maar de heerlijke geur maakt alles goed! Deze kamperfoeliesoort is afkomstig uit China en is begin 1840 door de Britse plantenverzamelaar Robert Fortune geïntroduceerd in Europa. De naam ‘Lonicera’ heeft de soort te danken aan Adam Lonitzer (Lonicerus), een Duitse botanicus die leefde van 1528 tot 1586. Behalve botanicus was hij ook arts, en schrijver van het tweedelige Naturalis historiae opus novum, dat over botanische kruiden en hun toepassingen gaat.

Eveneens de moeite waard is de aardbeiboom (Arbutus unedo) die veel moois te bieden heeft: groenblijvend, mooi glanzend donkergroen blad, en hij bloeit in de winter met witte bloemen. Bovendien zijn er tegelijkertijd gele en rode vruchten te zien die wel wat weghebben van aardbeien. 

Nog een winterbloeier: de sneeuwbal (Viburnum tinus). Een plant met een lange geschiedenis, want op muurschilderingen in de ruïnes van Pompeï is de sneeuwbal al te zien. Maar de geschiedenis van deze plant gaat nog verder terug. Ötzi, de ijsmummie die in 1991 in de Alpen werd gevonden, had behalve een koperen bijl ook een pijl van Viburnumhout bij zich. En dan te bedenken dat Ötzi meer dan 5300 jaar geleden leefde…

Maar er is natuurlijk veel meer te zien. Neem daarom deel aan deze leuke en informatieve winterwandeling op zaterdag 28 december. Op die dag is De Hertgang (Klaverblokken 18 in Halsteren) geopend om 14.00 uur en dan start ook de rondleiding met de gids. De toegang bedraagt € 4 inclusief koffie of thee. Wel even vooraf aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0164-68 38 01.

 

Locatie Klaverblokken 18, Halsteren