Kindercolleges over het leven in WOII
Zondag, 26 Januari 2020
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kindercolleges over het leven in WOII

 

Nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen vanaf eind januari 2020 weer met hun vragen terecht bij meer dan twintig musea in heel Nederland. Wetenschappers en experts zoals archeologen, wiskundigen, historici en culinair etnologen beantwoorden spannende vragen over de museumcollectie op de MuseumJeugdUniversiteit. In het Markiezenhof gaan de colleges over het leven in WOII.

 

 

Colleges in het Markiezenhof

Het eerste college gaat over het verzet. Hoe was het om tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet te gaan? Veel jonge mensen verzetten zich tegen de Duitsers. Ze verzamelden informatie die gebruikt kon worden om het de Duitsers zo lastig mogelijk te maken. Dit college is op zondag 8 maart en wordt gegeven door Wim van Esch, analist van gevechtsinlichtingen, hij werkte bij Defensie. Het tweede college gaat over het Anne Frank. Het Joodse meisje Anne Frank zat meer dan twee jaar ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze moest schuilen voor de nazi’s die alle Joden in Nederland wilden oppakken. Ze zat hier samen met 7 andere onderduikers, waaronder haar moeder Edith, vader Otto en zus Margot. Hoe verliep een dag in het Achterhuis? Hoe kwamen ze aan eten? Hoe gingen de onderduikers met elkaar om?

Dit college is zondag 29 maart en wordt gegeven door Rinze de Roest, medewerker educatie van de Anne Frank Stichting. Het laatste college gaat over kinderen en de oorlog. Konden zij naar school, mochten ze buitenspelen, en wanneer wist je dat je moest onderduiken. Manon van de Vondervoort, medewerker educatie Museon vertelt hier meer over. Kinderen krijgen deze reeks antwoord op verschillende vragen, zo leren ze hoe het was om een kind te zijn in oorlogstijd.

 

 

De jongste universiteit van Nederland

De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 gestart in het Rijksmuseum van Oudheden. Inmiddels worden er jaarlijks in meer dan 50 musea kindercolleges gegeven. Echte wetenschappers, onderzoekers, vakspecialisten en experts geven tijdens de collegereeks antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Wat is een Japanse prent? Wanneer ben je volwassen? Hebben dieren een biologische klok? Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar en zijn er bachelors en masters te halen. Aan het begin van de reeks krijgen de studenten van 8 tot en met 12 jaar hun eigen collegekaart en aan het eind het MuseumJeugdUniversiteit-diploma.

 

Stichting MuseumJeugdUniversiteit werkt samen met de Nederlandse Museumvereniging, VSC (Vereniging van science centra en wetenschapsmusea), KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en de kinderkrant Kidsweek.

 

 

Praktische informatie

Een collegereeks bij het Markiezenhof bestaat uit 3 colleges voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Deze vinden plaats op zondagochtend van 11.00 tot 12.00 uur op 8 en 29 maart en het laatste college is op 19 april. De kindercolleges zijn alleen toegankelijk voor kinderen, ouders zijn welkom in het museumcafé. Voor meer informatie over o.a. de colleges en de kaartverkoop, zie markiezenhof.nl/museumjeugduniversiteit of www.museumjeugduniversiteit.nl

Locatie Markiezenhof Steenbergsestraat 8 Bergen op Zoom