Koele Wateren, Schatten uit het Rijks in heropend Markiezenhof
Zondag, 27 December 2020
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Koele Wateren, Schatten uit het Rijks

in heropend Markiezenhof

 

Het zojuist heringerichte Markiezenhof, het oudste stadspaleis van Nederland, biedt het sfeerdecor voor de reizende tentoonstelling Koele Wateren, Schatten uit het Rijks. Van 10 november tot en met 7 maart kan iedereen in Bergen op Zoom de bijzondere selectie van 39 parels uit het Rijksmuseum bewonderen. Werken van grote meesters worden aangevuld met stukken uit de regio, parallelle exposities en activiteiten voor jong en oud. Zie ook www.markiezenhof.nl/koelewateren

Bergen op Zoom is de enige plaats in het zuiden van Nederland waar Koele Wateren komt. De reizende tentoonstelling met werken van grote meesters staat helemaal in het teken van water: vriend én vijand. Je beleeft Koele Wateren met de audiotour van het Rijksmuseum, Bergse Verhalen en een Koele Kindertour.

 

VIER ELEMENTEN

Koele Wateren, net als Lage Landen (geweest), Hoge Luchten en Hete Vuren is een reizende expositie rondom de vier elementen (aarde, water, lucht, vuur), een samenwerking tussen vijf stadsmusea en het Rijksmuseum. Met topstukken waar het water van afdruipt, door o.a. Van Goyen, Van Ruysdael, Mesdag, Storck, Mauve, Nuijen, Bakhuysen, Van der Neer en Isaac Israëls. Vier eeuwen kunst met ook een link naar de toekomst. Wat gebeurt er als de zeespiegel zes meter stijgt, hoe ziet Nederland (Bergen op Zoom) er over 200 jaar uit?

 

PARALLELLE EXPOSITIES & ACTIVITEITEN

De parels uit het Rijksmuseum worden aangevuld met werken uit eigen collectie en diverse bruiklenen, waaronder schilderijen van Willem van Dort Sr., David Kleyne en Adrianus Disco. Internationaal designer Nienke Hoogvliet vertaalt haar kijk op een duurzame wereld in objecten en kleden die ze maakt van o.a. zeewiergaren, zeewierverf en zalmleer. Boswachter/natuurfotograaf Erik de Jonge brengt de waterwereld van de Brabantse Wal in beeld (Museumcafé). Ook de werken van Kunstenaarscollectief Arsis en Atelier 13 sluiten aan op het thema. In deze streek mag een expositie over de Watersnoodramp van 1953 niet ontbreken (v.a. 30 januari in Halsteren). Verder zijn er o.a. diverse themawandelingen, workshops, kindercolleges over water & geheimen en een GPS speurtocht.

 

GEHEIMENPALEIS

Water meandert door de roerige geschiedenis van Bergen op Zoom. De Zeeridder op de toren kent de verhalen en staat symbool voor het Markiezenhof als geheimenpaleis. Tijdens je bezoek aan Koele Wateren ontdek je het vernieuwde museum met o.a. de interactieve geheimengalerij. In de Blauwe Zaal maak je kennis met zeven mysterieuze sleutelfiguren die je door de geheimenwereld leiden.

Locatie Markiezenhof Steenbergsestraat 8 Bergen op Zoom