STICHTING TOEGANKELIJK BERGEN OP ZOOM TEST ZEILCLUB AAN LAGERWAL BETREFFENDE SAILIBILITY ZEILEN EN KENT DE OQ BENT WELKOM STICKER VOOR TOEGANKELIJKHEID TOE
Zondag, 19 September 2021, 12:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

STICHTING TOEGANKELIJK BERGEN OP ZOOM TEST ZEILCLUB

AAN LAGERWAL BETREFFENDE SAILIBILITY ZEILEN EN KENT DE

OQ BENT WELKOM STICKER VOOR TOEGANKELIJKHEID TOE

 

In 2020 startte in Bergen op zoom het Sailibility zeilen voor mensen met een beperking. Door middel van een drakenbootrace georganiseerd door een groep ondernemers uit Bergen op zoom werden de boten aangeschaft en Zeilclub aan lagerwal onderdeel van WV de schelde nam het stuk organisatie op zich.

Dit betekende dat er aanpassingen op het terrein, clubhuis van ALW gedaan moesten worden. Zo werd er in het clubhuis een nieuwe invalide toilet geplaatst en werden er op het terrein grote betonnen platen neergelegd om mensen die slecht ter been zijn of rolstoel afhankelijk een makkelijk entree te bieden.

Steigers werden aangepakt daarin zijn platen aangebracht waar tilliften in geplaatst kunnen worden. Als er gasten via een tillift in een boot geplaatst moeten worden mag er niks fout gaan in dat proces en staat veiligheid voorop. De losse tilliften worden ook ieder jaar gekeurd.

In de afgelopen periode mocht ALW op bijna elke zondag gasten ontvangen die graag gebruikt maakte van het Sailibility zeilen. “Even je handicap achter laten op de stijger” was dan een vaak gehoorde uitspraak. En de zeilers genoten op het water.

Maar hoe ervaren de gasten het terrein van ALW. Men is erg positief. Men kan gemakkelijk bij de steigers komen en een deskundig wal team staat altijd klaar om de helpende hand te bieden, zowel op de stijger als op het water.

Over het clubhuis is men ook over het algemeen tevreden. Het nieuwe invalide toilet is prima en wordt als zeer bruikbaar ervaren, het biedt meer dan genoeg ruimte als je van een rolstoel afhankelijk bent. De gasten zijn erg te spreken over de gastvrijheid die door de vrijwilligers van ALW wordt geleverd. Men wordt vriendelijk ontvangen en voorzien van de juiste informatie betreffende het zeilen en de mogelijkheden die er zijn. Het team wat aanwezig is bestaat altijd uit minimaal vier vrijwilligers daarvan blijven er altijd twee op de kade en twee volgen de zeilers in een volgboot in het geval er iets gebeurd op het water kan er altijd snel gehandeld worden.

 

Tom Cats en Kees Spikker van Toegankelijk Bergen op Zoom zijn verheugd met de toegankelijkheid die ALW laat zien. Ze kunnen op een goede en gastvrije manier de gasten ontvangen en ze bieden een goed toegankelijke accommodatie aan.

Samen met Hugo Wolff, rolstoelgebruiker, is de schouwlijst ingevuld hieruit blijkt dat de accommodatie voldoet aan de gestelde criteria.

Daarom kennen zij graag de toegankelijkheidsticker OQ bent welkom toe, deze wordt Zondag 19 september om 12.30 uur uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst waarvoor u wordt uitgenodigd.

Aansluitend gaan 3 mensen met een beperking zeilen.

Locatie: Calandweg nabij De Waterschans

 

Joris Völker voorzitter van zeilclub ALW vind het goed om te horen dat wij de gasten in een rolstoel of slecht ter been een goede accommodatie kunnen bieden. Maar zegt hij er gelijk achteraan er zijn zeker nog punten voor verbetering. Voor ons was het ook geheel nieuw. Maar met de juiste informatie van deelnemers aan het Sailibility zeilen en de mooie samenwerking met toegankelijk BOZ kunnen we blijven werken aan verbetering.

Heeft u zelf een handicap of kent u iemand met een handicap die ook graag wil zeilen dan kunt u een afspraak inplannen via www.sailibility.nl

Locatie Calandweg nabij De Waterschans