J.S. Bach - Matthäus-Passion op 11 april

Eind volgende week is het zo ver: op vrijdag 11 april zal in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom een uitvoering plaatsvinden van de Matthäus-Passion van Joh. Seb. Bach. Het zal een bijzondere uitvoering worden in een oorspronkelijke kleine bezetting zoals eertijds bij Bach zelf het geval was. De uitvoerenden zijn nu twee kleine koren, een orkest gevormd door barok-instrumentalisten en vocale solisten, gespecialiseerd in het uitvoeren van barokmuziek.

 

Het HMR-projectkoor uit Bergen op Zoom, het Luscinia Consort uit Zierikzee en het project-

barokorkest Scaldis Consortium tekenen voor een bijzondere vorm van samenwerking die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de Rijn-Schelde-Delta op het gebied van cultuur.

Het is bovendien één van de gelegenheden waardoor dit jaar aan “HMR 50 jaar” aandacht wordt gegeven.

De Matthäus-Passion van Bach is een standaardwerk, in ons land in de lijdenstijd veelvuldig uitgevoerd. Al een ruim aantal jaren is een beweging gaande Bach recht te doen door het meesterwerk uit te voeren in een kleine bezetting van kleine koren en met een instrumentarium dat gevormd wordt door instrumenten die kopieën zijn van die zoals in Bach’s tijd gebruikelijk waren. Daarvan wil deze uitvoering een verfrissend voorbeeld zijn.

De beperkte aantallen uitvoerenden, het bijzondere instrumentarium en de overwogen

keuze van de solisten dragen bij tot een grote transparantie, virtuositeit, beweeglijkheid en dramatische diepgang van het werk.

 

Een volledige opsomming van de uitvoerenden: HMR-projectkoor, Luscinia Consort, Scaldis Consortium en de vocale solisten Frank Fritschy, evangelist (tenor), David Greco, Christus (bas), Hieke Meppelink (sopraan), Carina Vinke (alt), Laurens-Alexander Wyns (tenor) en Michiel Meijer (bas). Dirigent is Wim Boer.

De begintijd van het concert is 19.30 uur; de toegangsprijs bedraagt € 30,00. Kaarten zijn voor aanvang van het concert bij de kerkingang aan de zijde van de Kerkstraat verkrijgbaar. Kaarten in de voorverkoop zijn aanwezig bij Boekhandel Quist, Fortuinstraat.