Huisartsenpost en Spoedeisende hulp officieel open

 

 

Het nieuwe gebouw voor de Huisartsenpost (HAP) en de Spoedeisende hulp (SEH) van het Lievensberg ziekenhuis is officieel open. Burgemeester Han Polman, van de gemeente Bergen op Zoom, verrichtte op vrijdag 11 november 2011 om 11 uur 11 de openingshandeling. Hij werd daarbij geassisteerd door burgemeester Jan Huisman, van de gemeente Reimerswaal. Zij knipten samen een lint door, waarna de deuren definitief open gingen.

Voor burgemeester Polman was het een genoegen om de samenwerkingspartners 'in de echt te verbinden'. "De elfde november is een dag waarop veel verbintenissen voor het leven worden gesloten. En ik sluit alleen huwelijken die duurzaam zijn, dus dat van jullie gaat ook zeker lukken." Polman noemde de opening van de nieuwe HAP/SEH een belangrijk moment voor de regio. "Niet alleen voor de inwoners van Bergen op Zoom, maar ook voor die in de omliggende gemeenten."

De Stichting Huisartsenposten en het Lievensberg ziekenhuis besloten begin vorig jaar nauwer te gaan samenwerken. Daarvoor zou één gebouw worden gebouwd, naast het Lievensberg ziekenhuis. Dat bood beide partijen voordelen. Peter Aben, directeur van de Stichting Huisartsenposten West-Brabant: "De patiënt wordt op één locatie geholpen met zijn of haar zorgvraag. De uitwerking daarvan is terug te vinden in goede samenwerkingsafspraken (denk aan: doorverwijzing van de patiënt, aanvullende diagnostiek, röntgenfoto, bloedonderzoek, afspraken over reanimatie enzovoort) én in de huisvesting. Dat zijn concrete en aansprekende voordelen voor de patiënt. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor de medewerkers en artsen tot onderling overleg."

Ton Ruikes, Raad van Bestuur Lievensberg, stelde dat een toekomstbestendige SEH was neergezet, een gebouw om trots op te zijn. "In een tijd dat er veel discussie wordt gevoerd over concentratie van zorg, en over het aantal Spoedeisende hulpafdelingen, vinden wij het noodzakelijk een SEH te bouwen die volledig voldoet aan de eisen van deze tijd: inclusief een eerste harthulp. Voor ons was het ook een absolute voorwaarde dat de nieuwe SEH met de Huisartsenpost onder één dak zouden komen, zodat het voor de patiënt duidelijk is waar hij moet zijn: één loket voor de acute zorg in avond, nacht en weekenden. Goede afspraken en verdergaande samenwerking tussen huisartsen en specialisten vormen de basis voor deze werkwijze."