De Corona tijd drukt zwaar op ieders leven.

De maatregelen knechten ons in het dagelijkse leven en een sociale maatschappij is op dit moment helemaal uitgehold. Hoe frappant, bizar eigenlijk dat ik in mijn boek Dossier Europa in 2019 al over een longvirus schreef, over een anderhalve meter maatschappij, ja zelfs de in het zwart geklede mensen die demonstraties doen ontsporen, werden in mijn boek, dat in oktober 2020 op de markt kwam, beschreven.

 

Maar de vele uurtjes “opsluiting” in mijn huis gaven me ook veel gelegenheid om alles nog eens te overdenken. Om van alles en nog wat te overpeinzen, ja het gaf me de mogelijkheid om me nog meer op het schrijven te richten.

 

Ik werd vaak overvallen door momenten waarin woorden en zinnen tot me doordrongen, op de meest onmogelijke tijden. Ja dus, veelal waren het de nachtelijke uurtjes die me de zinsneden van overpeinzingen brachten. Ik was behoorlijk productief dus.

Het gaf me ook de mogelijkheid om mijn “schrijversdagboek” nog eens opnieuw in de steigers te zetten. Het deed ook een nieuw ideetje ontvlammen. Een idee dat tot een nieuw boek is gegroeid:

 

“Literaire glibberingen en poëtische trilsels”

In 2013 zag mijn eerste boek het levenslicht: “De oversteek”.

Sindsdien heb ik behoorlijk wat ervaringen opgedaan. Hoe vind je een uitgever, wat mag je daarvan verwachten? Wat wordt er van jou als schrijver eigenlijk verwacht? Hoe bereik je naamsbekendheid, hoe ga je om met teleurstellingen en frustraties?

Ik begon alle facetten van een schrijversbestaan in kaart te brengen. Ik schroomde niet om in de geschiedenis van oude schrijvers te duiken, om te ontdekken wat zij meegemaakt hadden. Valerius, Tolkien en Jules Deelder waren enkele voorbeelden.

Het was een mooie opstap om hedendaagse schrijvers aan de tand te voelen, wat zijn hun gedachten en ervaringen?

 

Maar misschien is het net zo belangrijk om te weten wat lezers denken? Wat brengt hen tot de keuze voor boeken die zij verorberen? En hoe redeneert een uitgeverij eigenlijk? Het werd een zoektocht naar de beleving van hen die onze boeken lezen en naar hen die er voor zorgen dat er überhaupt boeken zijn.

 

Toen ik deze zoektocht ondernam, besefte ik me hoe belangrijk het is om het gelezen woord tot je te kunnen nemen. Wat we als schrijver bijdragen aan de belevingswereld van hen die lezen. Als je dan jezelf realiseert dat Nederland aan het afglijden is op de “lees-ladder”, dat kinderen niet graag meer lezen en dat het onderwijs hier ontzettend mee worstelt, als een Open Universiteit besluit om het Nederlands uit het vakkenpakket te halen, wat voor signaal geef je dan af?

 

Kortom, het boek groeide en groeide. Ik wilde een bijdrage leveren door bij voorbeeld op een komische wijze woorden te ontleden. Maar ook wilde ik mijn belevingen en emoties tonen middels mijn gedichten.

Ik had het geluk dat mijn uitgever Boekenindustrie razend enthousiast werd. Dat ze een bijzonder fraaie cover ontwierpen, een cover die de aandacht zal trekken.

Ja deze uitgever was zelfs zo gek, dat ze een boek dat reeds voor een proefdruk bij de drukker was aangeboden, terugtrokken omdat ik zo nodig een extra hoofdstuk wilde toevoegen. ‘We gaan hier in mee omdat het perfect past in de gedachte van het boek.’

Ik mag me toch echt wel in de handen knijpen met zo’n geweldige uitgever. Ben echt trots op de familie van Bommel van Uitgeverij Boekenindustrie, trots en erg blij met de samenwerking bij al zoveel avonturen. Het boek komt er ook in twee uitvoeringen; een met soft cover en een speciale editie met hard cover.

Dit is wat mijn schrijversmaat Henk Witjes er over te zeggen had: 

  https://boekenindustrie.nl/nieuw-boek-van-sonn-franken/

 

Het belooft een behoorlijk omvattend boek te worden, fraai vormgegeven ook. Het dient ook behoorlijk wat verschillende doelgroepen, zoals:

 

• Beginnende schrijvers

• Onderwijs

• Lezers

• Liefhebbers van Poëzie

• Geïnteresseerden in thema’s en schrijvers

 

Ik heb mijn laatste toevoeging aan het boek geleverd. Nu is het in de handen van mijn uitgever. Ben erg nieuwsgierig naar de vormgeving. De cover ken ik inmiddels, een omslag waar ik ontzettend trots op ben. Nu wacht ik met ontzettend veel verwachting op het uiteindelijke boek.

We hebben een bijzonder idee voor een promo actie, op een heel onverwachte locatie. De toestemming hebben we al binnen.

 

De lancering hangt af van de vermindering van de Covid-19 maatregelen. Hopelijk gaat dat snel zodat we datum en locatie vast kunnen leggen. En dan hoop ik dat jullie massaal aanwezig kunnen zijn om dit feestje met mij te vieren. Komen jullie ook?

 

 

Hieronder mijn hele schrijversavontuur tot dusver 😉