Met ondertekening houdt Zo vurig pleidooi voor meer diversiteit in de kinderopvang.

Zo Kinderopvang heeft vandaag het Charter Talent naar de Top ondertekend. Corona Sanders-Koek, directeur van Zo Kinderopvang, tekende het charter namens Zo Kinderopvang, Sybilla Dekker deed dat namens Talent naar de Top.

Zo Kinderopvang is een opmerkelijke ondertekenaar. Talent naar de Top richt zich namelijk vooral op een groter aandeel vrouwen in de top van het bedrijfsleven, terwijl Zo juist op zoek is naar meer mannen op de werkvloer en in de top van de onderneming. De kinderopvang is een sector waarin, zowel in de management functies als op de groepen bij de kinderen, voornamelijk vrouwen werken. In de buitenschoolse opvang is 94% vrouw, in de dagopvang maar liefst 99%*. En dat is jammer, want ook voor de kinderopvang is diversiteit van groot belang.

Bij Zo werkt al een aantal mannen en de organisatie werkt er hard aan om het aantal mannelijke pedagogisch medewerkers en leidinggevenden verder te vergroten. Diversiteit gaat over hoe verschillen, bijvoorbeeld die tussen mannen en vrouwen, een organisatie sterker kunnen maken. Zo ervaart dagelijks hoe deze verschillen zorgen voor vernieuwing, andere inzichten en synergie binnen de organisatie.

Corona Sanders-Koek: “Ik geloof in de kracht van diversiteit. Diversiteit in culturele achtergrond, opleiding, ervaringsjaren en natuurlijk sekse. In de kinderopvang zien we vooral een gebrek aan diversiteit in man-vrouw verhouding. Terwijl de aanwezigheid van mannen in de kinderopvang van groot belang is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de ontwikkeling van jongens geremd wordt wanneer zij te weinig mannen in hun dagelijkse omgeving hebben. Ook voor meisjes is het zeer zinvol om niet alleen vrouwelijke pedagogisch medewerkers om zich heen te hebben. Mannen zijn niet alleen een mannelijk rolmodel, zij hebben ook een andere stijl van werken, van omgaan met collega’s en kinderen en andere interesses. Die verschillen verrijken het team, het activiteiten aanbod en de omgang met de kinderen.”