Vrijdagavond 12 december zijn in Theater De Maagd de winnaars bekend gemaakt van de 38e Sportverkiezingen van de Gemeente Bergen op Zoom. Zeven sporters en teams vielen in de prijzen. Een bijzondere prijs was er voor de organisatie van het Europese kampioenschap voor atleten met een verstandelijke beperking.

Bij de mannen viel de keuze op langeafstandsloper Ralf Preibisch van Olympia Halsteren. De hartloper in hart en nieren was voor het derde achtereenvolgende jaar genomineerd voor de titel. Al jaren staat hij aan de internationale top in zijn discipline: (ultra) langeafstand lopen. Hij behaalde eerste plaatsen bij de internationale marathoncup en internationale ultracup. Won drie marathons in het buitenland en was de eerste buitenlandse winnaar van de Duitse DUV-cup. In Antwerpen, Monschau en Schoten kwam hij als eerste over de streep in de Master 50. Voor de derde keer won hij de Binnenmaas marathon.

Sportvrouw
Bij de dames ging de titel van Sportvrouw 2014 naar Isa Videler. De atlete behaalde als eerstejaars prima resultaten in een veld met veelal oudere atleten. Ze heeft bewezen dat zij op de 400 meter horden en sprint tot de Nederlandse top behoort. Daarnaast is zij extreem allround. Zij behaalde op het Nederlands kampioenschap een 1e plaats op de 400 meter horden en 400 meter sprint. Zij werd Brabants kampioen meerkamp, 4e op het Nederlands kampioenschap indoor en 7e op het Nationaal kampioenschap outdoor meerkamp. Videler draait mee in het seniorenteam bij Spado en mede dankzij haar prestaties is dit team gepromoveerd van de 3e naar de 2e divisie. Met verspringen verbeterde zij een clubrecord uit 1981. In 2011 ontving zij de Christ van Wijk aanmoedigingsprijs.

Sportploeg
Boogie Down met wereldkampioenen Bregje van Tongeren (13) en Ylin Fortuijn (12) haalde verrassend de titel Sportploeg binnen. Na 7 kwalificatiewedstrijden in de Nederlandse Competitie van UDO (United Dance Organisation) en zich direct geplaatst te hebben voor het EK in Duitsland en het WK in Schotland, zijn deze meisjes op beide kampioenschappen als winnaar uit de strijd gekomen. Bij deze kampioenschappen hadden ruim 20 landen hun beste duo’s uitgezonden. Deze dansers zijn de eerste wereldkampioenen van Dansschool Boogie Down. Ze trainen beide bijna dagelijks en zijn bekwaam in verschillende dansstijlen binnen hiphop.

Christ van Wijk aanmoedigingsprijs
De Christ van Wijk-aanmoedigingsprijs ging naar de zeer getalenteerde Harvey van Loon. De handboogschutter heeft de ambitie om deel te nemen aan de Olympische spelen, waar op 70 meter wordt geschoten. Hij zit in de rayonselectie en traint daar om de overstap naar Jong Oranje te kunnen maken. Hij leert van iedere wedstrijd die hij speelt. Het afgelopen jaar won hij de Jeugdfita Cup 2014 en de International Challenge Cup overall. In Schijndel en Berkel-Enschot was hij winnaar op de Jeugdfita, eerste op alle vier 900icc rondes, 1e op regio kampioenschappen en 2e op rayonkampioenschappen op 18 meter met 3 pijlen, bij de cadetten haalde hij de 1e plaats. Op het Nederlandse kampioenschap drong hij door tot de kwart finale.

Sporter(s) met beperking
Ruud Poppelaars had de eer om als eerste in de geschiedenis van de Bergse sportverkiezingen de titel Sporter met een beperking te ontvangen. Deze titel werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. Poppelaars werd dit jaar 4e op de onderdelen 100 en 400 meter en kogelstoten tijdens het Europees kampioenschap in Bergen op Zoom. Hij verbeterde ook het Nederlands record op de 5000 meter. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de organisatie van het EK en het G traject van Spado.

Seniorsporter 
De 50-jarige Hans Kwaks werd Seniorsporter van 2014. De senior haalde het afgelopen sportjaar mooie titels binnen. Hij werd 1e op het Nederlands kampioenschap zwemmen op de 2 km schoolslag en 2e op 3 km vrije slag. Hij werd 1e op het nationaal klassement schoolslag en vrije slag. Kwaks is in het bezit van verschillende records masterzwemmen in Noord-Brabant. Oost is hij ook op bestuurlijk vlak actief bij zwemvereniging de Krabben.

Sportvrijwilliger
Ad de Kok van F.C. Bergen werd verkozen tot sportvrijwilliger. Hij werd gekozen uit de genomineerden, die het afgelopen jaar door Zuidwest TV tot sportvrijwilliger van de maand waren benoemd. De Bergenaar begon op zijn 18e als teamleider van de allerkleinsten bij FC Bergen. Hij organiseerde vele toernooien en verzorgde jarenlang trainingen. Hij was maar liefst 23 jaar voorzitter van zijn club en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader die deze functie 15 jaar bekleedde. Dit jaar legde hij de voorzittershamer neer, maar bleef actief binnen de club. Voor zijn inzet ontving hij de gouden waarderingsspeld van de KNVB.

Bijzondere prijs
Tot slot reikte Wethouder van der Weegen een bijzondere prijs uit aan SPADO voor het organiseren van het Europees Kampioenschap voor atleten met een verstandelijke beperking: SABIC INAS European Athletics Championships. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie van een bijzonder sportevenement op sportief, maatschappelijk en economisch gebied.

De kampioenen kregen als herinnering een speciaal nieuw ontworpen bokaal en een oorkonde. Ook de genomineerden ontvingen een oorkonde voor hun bijzondere sportprestaties in het afgelopen jaar. Het Sportgala werd afgesloten met een gezellige afterparty in het theatercafé.