Markiezenhof transformeert tot ‘Hof der Zotheid’.

Zet 20 kunstenaars uit het Bergse aan de slag, reik ze de museumzalen van ons stadspaleis aan, en ze zetten elke tentoonstelling in een andere sfeer. Dat is ook precies wat er gebeurt van 25 januari tot 22 februari 2015. Aan de huidige zalen wordt door de kunstenaars iets toegevoegd, iets dat van binnen in hen getriggerd is. De deelnemende kunstenaars zijn: Aagje Pel, Els van Egeraart, Corrie Hagenaars, Iwaz, Ward Warmoeskerken, Willem Hoedelmans, Gerard Huisintveld, Bep Baelde, Frans de Nijs, Nick Franken, Ivo Jansen, Mart Franken, Peter Franssen, Rens van den Berge, Broers Hagenaars (Ad, Walter en Rinus), Mirjam Drenth & Bart Tempelaars en Sietske Ridders. Deze kunstenaars nemen elk ‘bezit’ van een eigen stukje museum en geven middels maar liefst 16 projecten een totaal andere beleving aan het geheel.

 

“Sonn, ik kom er nog op terug, maar we zijn met iets heel bijzonders bezig.” Het waren de woorden van Jan Slokkers. Hij bedacht samen met Corrie Hagenaars dit hele project SjanZjee, waar zelfs een heus ‘Bal Maskee’ deel uitmaakt van deze tentoonstelling. Dit bal vindt plaats op 7 februari waar historische personages, ingelijst in het Markiezenhof, als het ware tot leven komen. Denk aan de levende schilderijen uit Harry Potter films, maar ditmaal stappen de personages zo uit de lijst en nemen ze deel aan het gemaskerd bal.

 

Op 25 januari zal de opening van Sjanzjee plaatsvinden, met daarbij een hoofdrol voor Prins Nilles.

Het wordt een opmerkelijke tentoonstelling waar we kunnen ontdekken tot welke resultaten het ‘vercarnavaliseringsproces’ van het Bergs Museum geleid heeft. Al het bestaande blijft immers staan, de kunstenaars voegen daar juist iets aan toe.