De naam is Hendrik Boot, en je mag ondertussen zeggen dat hij een gevestigde naam is als kunstenaar in Bergen op Zoom.

Met de Vastenavend voor de deur is het weer eens tijd om bij te praten dus zoek ik contact met hem op. Als altijd ben ik gecharmeerd van zijn werk omdat het zo heerlijk herkenbaar is.


Vraag: Je bent nu in korte tijd als deelnemer aan verschillende exposities gevraagd.Wat motiveert je om deel te nemen aan de exposities?


"Terneuzen, de carnavalsexpositie en natuurlijk niet te vergeten de happening van Sonn Franken in De Maagd bij de officiële presentatie van zijn bundel waren wat van die exposities. Het beeldenpark organiseer ik samen met anderen en de beeldhouwers. Hier exposeer ik zelf nu niet. Wie weet komen er aanvullende kunstevenementen waar ik  ook aan mee doe. Trouwens, het feit ligt er dat we sponsors nodig hebben om het beeldenbestand in stand te houden. Zoek contact met Gerard Fransen / Kidor." (opmerking redactie: neem contact op met deze site of met Hendrik Boot via de eigen site)


Vraag: Ook dit jaar doe  je weer mee aan de Vastenavend beleving middels de LeutKunst-Akkedeemie. Wat is dat nu?


"In lijn met het thema “deer ebbe me vor deurgeleerd” hebben we galerie Art & Frame omgedoopt tot een collegezaal van de Leutkunst-Akkedemie. Krabben krijgen  zo de gelegenheid zich te verdiepen in het kijken naar leutkunst en met voldoende inzet kunnen ze er op afstuderen en dan met recht zeggen dat ze deurgeleerde krab zijn."


Vraag: Waarom vormt de Vastenavend een terugkerend onderwerp in jouw werk?


"Vastenavend begon te spelen in m’n atelier Café de Ster. Zoveel Vastavend-history kon je daar opsnuiven dat het logisch was dat in kunst te vangen. Het werd steeds leuker dus ben ik het blijven doen. Elk jaar een beetje inspelend op het thema zoals Ars Vivendi en Leutkrabbels en Lentekriebels."


Vraag: Zijn er parallellen tussen jouw gangbare werk en je Vastenavend werk?


"In mijn andere werk kies ik vaak onderwerpen om me heen of dingen die me bezig houden. Ik kies vaak een techniek die er bij pas. Een enkel keer zijn het abstracte werken maar merendeels figuratief. Mensen, licht, orde & chaos, insecten, van alles komt er bovendrijven.

Naast het tekenen en schilderen is ook fotografie nog steeds een favoriete middel. Dingen in een kader plaatsen waardoor de toeschouwer er anders naar gaat kijken. Een aardig voorbeeld is mijn “street art”. Foto’s van gebroken stoeptegels, patronen in plaveisel, teerstrepen op het wegdek, verstoring van patronen. Eigenlijk puur abstract. Ik heb het eigenlijk nog niet vaak laten zien maar dat komt vast nog wel. Het heeft steeds weer te maken met anders kijken."


Vraag: Wat heb je zelf met Vastenavend?


"Voor een kunstenaar is het een mooie inspiratiebron omdat er zoveel gebeurt en het zoveel mensen bezig houdt. Dat moet toch wel iets bijzonders zijn waar men af en toe behoefte aan heeft. En dat probeer je vorm te geven en in verf te vangen.

Zelf plaats ik me wat in de rol van toeschouwer die observeert en de spel en dynamiek vast probeert te leggen. Natuurlijk vergt dat veel “studiereizen” want je wilt het mooiste moment natuurlijk niet missen. Waar kun je beter krabben vinden op het droge die moeite doen om zich nat houden dan in Krabbegat."


Vraag: Wat wil je het publiek voorschotelen?


"Ik exposeer schilderijen met de straten en pleinen, cafés en dweilbands, dweilen en krabben en alles wat er bij hoort. Het zijn vooral veel de sfeerbeelden waarvan men zegt: “Zo is het”.

Men herkent het. Grappig is dat er vaak bekenden ontdekt worden. Eigenlijk is het zo dat, hoe langer je er naar kijkt, hoe meer het bekenden van je worden."


Vraag: Wanneer ben je tevreden?


"Nou, niet zo gauw. Dat is de reden dat ik weer aan een nieuw werk begin om mezelf te verbeteren. Maar ik ben wel eens tevreden hoor, soms met een stukje van het geheel. Dat denk ik zo van: “Kijk, je kan het wel als je het wilt, nu een heel doek zo”."


Vraag: Wat motiveert jou als kunstenaar?


"Het bezit van het vermogen om gedachten vorm te geven en daarmee anderen anders te laten kijken. Dat hoeft niet altijd zwaarwegend te zijn. Een paar mooie vormen, lijnen met karakter of een combinatie van kleuren kan ook werken. Maar ook af en toe iets aan de orde stellen. De gekte van de maatschappij te kijk zetten of juist die kleine vredige details die velen niet zien."


Vraag: Heb je een overzichtje met locaties en openingstijden van die locaties waar jij exposeert.


"De organisatie in Terneuzen waar ik ook exposeer tijdens de carnaval zei: `Omdat carnaval op veel manieren te beleven valt, willen we de verscheidenheid laten zien.` Zeeuws-Vlaanderen viert zelf ook carnaval in een aantal plaatsen o.a. in Sas van Gent, Sluiskil, Hulst, Aardenburg, Phillipine en Kloosterzande.

De expositie is in het Gemeentehuis-De Passerelle van Terneuzen, Zeeuws Vlaanderen, geopend op ma. 12.00-17.00 uur, di. t/m do. 9.00-17.00 uur, vr. tot 20.00 uur. Andere deelnemers zijn o.a. Rick Lelieveld en Mart Franken.

(aardig dat Kras reizen adverteert met “Ontvlucht het Carnaval in Terneuzen” http://www.kras.nl/vakantie/nederland/reis-50577/ontvlucht-het-carnaval-in-terneuzen/)


Maar het  hoogtepunt is toch wel de expositie in de Leutkunst-Akkedeemie. Op mijn website staat veel info: www.LeutKiek.nl. Dat Kiek staat eigenlijk voor foto, bij de start toonde ik er de leutige kiekjes op die ik maakte. Later is het leutkieken een beetje een term geworden die staat voor dweilen langs de Vastenavend-exposities en etalages.


LEUTKUNST-AKKEDEEMIEmè d’ekspezisie van Hendrik Boot

Galerie Art & Frame, Potterstraat 34, Bergen op Zoom

Van 25 janewari t/m 28 febrewari G’opend woensdag t/m vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur

Zaterdag 11:00 tot 17:00 uur en zondag van 14:00 tot 17:00 uur


O ja, d’n Oogheid Prins Nilles komt de leutkunst-akkedeemie en expositie openen! Op zondag 25 januari om 15:00 uur. Willem Hoedelmans zal Jan Rombouts en mij daarbij weer assisteren. Maar er is alle gelegenheid ook later te komen kijken want we zijn de hele maand februari open."