Ze bestaan al weer 4 x 11 jaar en bewijzen ook dit jaar weer dat ze hun plaatsje meer dan verdiend hebben in de Bergse Vastenavend Bouwwereld.

Het is al weer lang geleden dat een stelletje bouwers in spé heel enthousiast stelden dat ze ook wel eens met de optocht mee wilden doen. Het was 1971 toen ze hun eigen club oprichtten: B.C. De Krabbeklutsers was een feit. Toen ze in 1972 een eerste creatie aan de buitenwereld lieten ze zien werden ze direct 2e in de categorie grote groep.

Sinds de jaren ’90 zijn ze te vinden in de Stadsschuur waar de meest fraaie creaties hun wieg hadden. In 1996, ze hadden er lang op moeten wachten, was er dan eindelijk loon naar werken: Met ’t motto: “’t Spookt in de Berregse binnenstad”, een ontwerp van Mirjam Drenth, werd de eerste plaats in de categorie B-wagens behaald.

 

De Krabbeklutsers zijn altijd al een opzienbarend stelletje gebleven, het rebelse is er nooit uitgegaan. Zo brachten ze in 2009 op hun website volledige inzage in hun kosten van een heel bouwjaar. Zo kon publiek en donateur heel openlijk inzicht krijgen wat een jaartje bouwclub nu eigenlijk kost.

 

Een ander fraai staaltje van ‘aandacht trekken’ was het 2 x 11 jarig bestaan. Dit werd groots gevierd In de Stoelemat in 1993. In een volle zaal verzorgde de bouwclub een receptie en een bal-masqué met niemand minder dan de Andre Rieu het Maastrichts salonorkest. Andre Rieu vertolkte Bergse Vastenavendliedjes afgewisseld door nummers van zijn eigen repertoire. Het was een groot succes, waar zelfs tot op de dag van vandaag over wordt gesproken.

 

De eerste viering van het 44-jarig bestaan is al gevierd toen de bouwclub de deuren opende op zondag 18 januari. Het was slechts één van de gelegenheden die de BC haar publiek biedt om de voortschrijdingen van haar bouwsel te kunnen volgen. Daarnaast kijkt men al met smart uit naar 31 januari wanneer traditiegetrouw de Dubbelstrietpereet plaatsvindt. Het is al weer de 21e keer dat  de Stadsschuur in samenwerking met café Jan Krijnen, café de Mortier en café de Kaai dit evenement oppakken, waarin dweilbands zich van hun beste kant laten zien en zullen gaan strijden om de felbegeerde Tante Door trofee. De dweilband voert een stukske muziek op met bij voorkeur een leuke act die 15 à 20 minuten duurt. Net als voorgaande jaren zal een deskundige jury, bestaande uit Bas van Oevelen, Rob Stuart, Jan Koopman, Leo Hermans en Jan Slokkers, de muziek en de act beoordelen.

 

B.C. De Krabbeklutsers, een Bergse BouwClub waar dit jaar alweer 44 jaar het Vastenavendbloed door de aderen pompt.