Expositie Koetshuis Het Markiezenhof en nog mer nieuws over een stadsmoestuin

Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag

In het Koetshuis van Het Markiezenhof is vanaf 7 mei de tentoonstelling Brabantse Mode in Rood en Wit te zien. De geëxposeerde kleding is geïnspireerd op de Brabantse vlag. De kledinglijn bestaat uit twaalf ensembles voor meisjes en jongens, voor vrouwen en mannen. De kostuums zijn vrij klassiek van opzet. Ook vrijetijdskleding en zelfs een outfit voor golfers maken deel uit van de tentoonstelling, een van de topstukken is een bruidsjurk.

 

Modeontwerpster

Alle kledingstukken zijn ontworpen en gemaakt door Truus de Kanter (1948). De Tilburgse is een gerenommeerd kledingontwerpster, ze heeft haar eigen atelier in Tilburg. Ze maakte kleding voor tentoonstellingen, theater en films. Truus de Kanter is door de Brabantse Hoeders gevraagd een kledinglijn te ontwikkelen geïnspireerd op de Brabantse vlag.

 

Brabantse Hoeders

Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Dit is een jaarlijkse prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De winnaars hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks realiseren ze samen een cultureel project. Bij de organisatie van de tentoonstelling in het Markiezenhof was Ferd Quik nauw betrokken. Deze Bergenaar is lid van de Brabantse Hoeders.

 

Het Koetshuis is geopend van dinsdag tot zondag van 11.00 tot 17.00 uur, gratis toegang.

Historische stadsmoestuin in de Beeldentuin

In de beeldentuin bij het Koetshuis komt een historische stadsmoestuin met vergeten groenten, bijzondere fruitbomen en meerjarige groenten.


Twee Bergenaren hebben Het Markiezenhof geënthousiasmeerd om een historische stadsmoestuin aan te leggen binnen het Markiezenhofcomplex. Er werd volop getekend, geobserveerd en gezocht in de archieven naar historische Bergse moestuinen en vergeten groeten. Zo weten we dat enkele bijzondere planten van Bergse bodem komen zoals de Brabantse Bellefleur en de kruidenierspeer.

Er is bodemonderzoek gedaan en het gras is afgeplagd. Een hoek in de Beeldentuin is inmiddels gereed om uiteindelijk een bijzondere moestuin te worden. Diverse plantjes en bomen zijn al geplant, vanwege de seizoenen wordt alles stap voor stap gezaaid en geplant. Groepen planten die goed samengroeien en elkaar positief beïnvloeden worden bij elkaar gezet.

 

Er is een mooi ontwerp gemaakt, waarin de groenten een plek zullen krijgen. De pastinaak, blije bietjes, heilige boontjes, zeekool, eeuwig moes, brave hendrik, Egyptische ui, kleine pimpernel, meekrap en leifruitbomen  zijn straks te zien in de tuin. De leifruitbomen staan inmiddels tegen de muur, de paden zijn aangelegd en enkele planten hebben een plekje gekregen in de stadsmoestuin.

Kortom, het belooft een bijzonder en mooi project te worden!

 

De initiators van de stadsmoestuin zijn Jan der Gaag en Jolande Vermaas

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.