Stichting Behoud Weervisserij (SBW) organiseert De Verhalenkamer van de Weervisserij. Op 12 september vindt de tweede ronde plaats met vijf verhalenvertellers in Restaurant Visj aan de Kaai.

 

De methode van de Verhalenkamer wordt gebruikt om de verhalen van, over en uit de weervisserij verteld te krijgen, vast te leggen en aan een breed publiek nu en in de toekomst over te dragen. Gezien het beeldende verleden en heden van de weervisserij zijn er vele verhalen te ontdekken en te vertellen. Op 27 juni vond de eerste ronde van de Verhalenkamer plaats. Een groep van 70 mensen stapte net na het middaguur aan boord op een prachtige dag. De verhalen kwamen al snel los. Twintig lokale kunstenaars en fotografen van de Brabantse Wal hielden hun oren en ogen open, en de schetsboeken en fotocamera’s in de aanslag. De fotografen stapten later bij de weervisserij in een waadpak van boord. Twee cameramannen hebben de middag geregistreerd. De auteurs van het boek over de weervisserij hebben heel wat informatie opgehaald en meegebracht beeldmateriaal gescand. Iedereen was het over eens dat het een hele bijzondere middag is geweest mede vanwege de (onverwachte) ontmoeting met bekenden van weleer en een gezamenlijk onderwerp van gesprek, de weervisserij met al zijn facetten en ervaringen.

Op zaterdag 12 september 2015 vindt de tweede ronde van de Verhalenkamer plaats. We hebben als locatie Restaurant Visj (Zuidzijde Haven 39) gekozen om dicht bij de oorsprong van de weervisserij te blijven. We hebben vijf vertellers met een mooi verhaal bereid gevonden. Ze vertellen hun verhaal twee keer. Er zijn namelijk twee vertelrondes. Het geheel wordt vastgelegd met de filmcamera en als DVD toegevoegd aan het boek.

De dag van 12 september 2015 is bewust gekozen, omdat het valt in het weekend van de Open Monumenten Dagen. Het landelijk thema is: ‘Kunst & Ambacht’. Bergen op Zoom heeft bovendien de landelijke opening op 10 september. De weervisserij als ambacht verbinden we met kunst door de vertaling in kunstwerken en fotografie in de Verhalenkamer.

Programma Verhalenkamer 12 september

12.30-13.00 uur inloop voor de 1e vertelronde

13.00-13.45 uur 1e vertelronde die wordt geopend door een dans

14.00-14.30 uur inloop voor de tweede ronde

14.30-15.15 uur 2e vertelronde

15.30 uur einde Verhalenkamer

De entree is gratis. Toegangskaarten zijn af te halen bij de VVV Brabantse Wal af te halen zolang de voorraad strekt. Er kunnen per vertelronde maximaal 70 mensen deelnemen.