De Entente Florale Europe, een Europese wedstrijd, leverde de stad Bergen op Zoom een gouden plak op.

 

 

De stad Bergen op Zoom won in 2014 de prijs 'Groenste stad van Nederland' en verdiende daarmee het recht om mee te doen aan de Europese wedstrijd. Daar viel de stad direct in de hoogste prijzen met een gouden plak. De jury was vooral onder de indruk op de manier waarop Bergen op Zoom zich presenteerde met het thema:'Groen bondgenootschap tussen verleden en heden'. Het is duidelijk het resultaat van een beleidslijn die is ingezet en nu na veel inspanningen zijn vruchten afwerpt.

 

Wethouder Patrick van der Velden was in Bristol, UK, aanwezig bij de prijsuitreiking:"Het meedoen aan de verkiezing van de Groenste Stad van Europe is een geweldige beleving en ik ben trots op onze stad."

 

 

Criteria en Prijzen

De internationale jury heeft de kandidaat steden en dorpen gevalideerd volgens bepaalde criteria die gebaseerd zijn op de volgende overwegingen:

 

·         Kwaliteit van het landschap en de vegetatie: seizoensgebonden en permanente beplanting met bloemen, bomen, struiken; respect voor landschap en landschapbepalingen; promotie van biodiversiteit en ecologisch vriendelijk onderhoud en management.

·         Kwaliteit van natuurlijke en ontworpen omgevingen inclusief management van afval en water, erfgoed, kwaliteit van wegen, gebouwen en aandacht voor het schoon houden. Participatie en samenwerking van lokale partijen en organisaties. Bijdrage van en een rol voor locale overheden.

·         Opvoeding en schoolprogramma's en groene dimensie. Andere educatieve ondernemingen om de doelstellingen van het AEFP (Association Europénne pour le Fleurissement et le Paysage - organisatie van Entente Florale Europe) te promoten.

·         Aantrekkingskracht en promotie van touristme en vrije tijdsbesteding, informatie en communicatie naar het locale publiek alsmede publiek over de grenzen, ontwikkeling en presentatie van stad en dorp voor het daadwerkelijke toetsingsbezoek.

 

De prijzen zijn gebaseerd op de totaal behaalde scores en variëren van brons tot goud. In 2015 zijn er 2 speciale prijzen toegewezen vanwege uitzonderlijke resultaten die in bepaalde gebieden zijn behaald: De jury wees een prijs toe voor het beste stadscentrum, en de president van het AEFP overhandigde een prijs voor het project dat het beste relateerde aan biodiversiteit.

 

Resultaten 2015.

Austria

Mödling

Gold award

Belgium

Genk

Silver award

Czech Republic

Modrá

Silver award

Germany

Rheinfelden

Gold award

Germany

Wieden

Silver award

Hungary

Siófok

Silver award

Hungary

Balatongyörök

Gold award

Ireland

Trim

Gold award

Ireland

Kilrush

Gold award

Italy

Merano

Gold award

Italy

La Magdeleie

Bronze award

The Netherlands

Bergen op Zoom

Gold award

The Netherlands

Beesel

Silver award

Slovenia

Slovenj Gradec

Gold award

Slovenia

Radlje ob Dravi

Silver award

United Kingdom

Henley on Thames

Silver award

 

The jury wees de volgende speciale prijzen toe:

Chairman’s Prize voor het beste stadscentrum: Siófok, Hungary

President’s Prize voor Biodiversiteit: Modrá, Czech Republic