De herfstvakantie begon met een prachtig zonnetje. Dat is wat nu noemt een uitstekende kans om eens naar de Bergse kermis te gaan die net een dag tevoren begonnen is.

 

Tijd voor pa en ma, maar ook opa en oma, om de kroost te verzamelen en op pad te gaan. En terwijl de kids de attracties bezoeken staan de ouders een beetje te keuvelen.

 

Het is best wel spannend. Je hebt je net in een karretje gehesen van de attractie ‘Swing Bob’ en die schijnt best hard te gaan. Dat kon je dan ook wel aan de gezichtjes aflezen voordat het gevaarte zich langzaam in beweging zette. Sneller, steeds sneller gaat het en de eerste handjes worden al omhoog gestoken, dan hoor je ook de eerste kreten. Is het van vreugde of …?

Ballen gooien, wie van ons heeft niet uiterst geconcentreerd aan de kraam gestaan in de hoop een mooie trofee te bemachtigen. Ook deze twee kleine dames konden niet wachten om hun ballen op de doelwitten af te vuren. De oogjes schitterden al want er hingen ook zoveel mooie prijzen.

Zodra onze kroost oud genoeg is om op twee beentjes te lopen willen ze allemaal auto rijden. Dus zijn er ook al voor de allerkleinsten dit soort attracties, nu weten we waar Max Verstappen vandaan komt. Toch schuilt er in heel veel ouders nog het kind; getuige hoeveel ouders met hun kids meerijden onder het mom van ze in de gaten te houden.

Sommige kinderen hebben het al op vroege leeftijd: ze willen geld maken van geld. En laten we eerlijk wezen, is het niet reuzenspannend om je muntjes zo te stapelen dat de schuif nog veel meer muntjes in je bakje gooit? Deze kids hadden als echte routiniers hun eigen ‘cupje’ bij om het kleingeld in te bewaren en waren vol aandacht voor de gokmachine.

Hoog en dan nog hoger, dat is precies wat dit ‘vliegmasjien’ deed. Menig kind keek zo nu en dan eens bezorgd naar de grond maar dan bleek het vliegtuig weer te dalen. Maar dat duurde niet te lang want hoppa daar ging het weer richting de toppen van de bomen. Een geliefde attractie want er stonden al weer de nodige kinderen te wachten.

Vraag eender welk kind dan ook om een attractie van de kermis op te noemen en ze komen beslist met:’‘De Botsauto’s”. Het is dan ook als vanouds een verzamelplaats waar de jonge jeugd, en in de avonduren zeker de oudere jeugd zich verzamelt. Zo op de middag is er nog plaats voor de allerkleinsten omdat je dan nog niet van je sokken gereden wordt door de ouderen. Dikke pret dus.

Het is altijd mooi om te zien hoe zelfs de oudste attracties de tand des tijds overleven en nog altijd geliefd zijn bij kinderen. Deze ouderwetse ‘swing’ kon dan ook op behoorlijk wat aandacht rekenen en als je dan steeds hoger zwiert naarmate de draaimolen harder gaat wordt het extra genieten.

Het is gewoon een deel van de kermis traditie; als je een kermis bezoekt dan moet je gewoonweg ook van de lekkernijen proeven. Dit gezin trakteerde zichzelf op een lekkere wafel met slagroom. Anderen zag je weer naar een kraam lopen voor een lekkere ‘stek’ of ‘zuurbal’. En wedden dat veel ouders stiekem voor zich zelf wat ‘nougat’ mee naar huis nemen?

Al met al zijn de voortekenen gunstig voor de kermis, de herfstvakantie en iedereen die er eens op uit wil trekken. Immers net nu deze week zal de temperatuur weer wat stijgen en krijgen we volop kans om gezellig nog eens over de kermis te struinen.