Evenementenzaal De Stoelemat is als vanouds de locatie waar de meest bekende band uit Bergen op Zoom haar fans het nieuwe jaar mee in troont: Zaterdagavond 2 januari 2016.

 

 

Ik had een afspraak met Herman Bierhuizen om wat meer te weten te komen maar tot mijn grote verbazing zag ik ook Maxim en Sascha aanschuiven. “Ik durfde eigenlijk niet alleen.” Grapt Herman. Terwijl de rest aan de thee gaat nipt Maxim als enige aan zijn pilsje. “Een echte Rock ’n Roller hé.” Laat Herman zich ontvallen, om te vervolgen met:”We doen het puur op eigen kracht, dus dat betekent geen voorprogramma of zo. Wel is het een mooi moment om onze nieuwe zanger aan een groot publiek voor te stellen.” Ik had Johannes Papilaja al eens gezien toen Flat Out bij ’t Slik speelde afgelopen zomer tijdens ‘Muziek op ons plein’. Het is een bolletje dynamiet dat over het podium stuitert.

“Hij is ongelooflijk relaxt en heerlijk beweeglijk. Hij brengt weer meer soul in de band en heeft een ongelooflijke timing. Het is ook iemand die er helemaal in zit. Dat zie je bij voorbeeld ook al tijdens repetities.”

 

Het is duidelijk dat de bandleden enthousiast zijn over hun nieuwe frontman. Maar eigenlijk verwacht het publiek al niet anders meer. Met voorgangers als Loek Verlaan, Robin van Beek en William Kerstens kun je je eigenlijk al niet minder permitteren. Het wordt voor Johannes dus zijn vuurdoop als het gaat om het nieuwjaarsconcert. Sascha vertelt:”Hij heeft DVD’s gezien en is heel erg enthousiast.” Ik vraag haar direct of de nieuwe zanger ook voor haar een verandering teweeg brengt. Hoe kijkt ze er tegen aan, biedt het haar ook nieuwe kansen en gaat ze ook zelf meer solo zingen? Herman en Maxim hebben al direct een brede grijns op hun gezicht. “Dat moet je aan Maxim vragen, die vecht al jaren tegen de bierkaai op om Sascha meer solonummers te laten zingen.” Vertelt Herman me lachend. Maxim knikt driftig instemmend waarop Sascha reageert: “Natuurlijk kan ik weer leren van deze nieuwe zanger, zoals ik altijd al gedaan heb als er nieuwe zangers of zangeressen kwamen. Ik moet mee in de andere nummers die aangedragen worden als het repertoire aangepast wordt en dat is altijd een leuke uitdaging. Wat solozang betreft hoef ik niet zo nodig meer nummers dan de pakkem beet twee stuks per optreden. Ik ben blij met de backing vocals want daar vind ik ook voldoende uitdagingen.” Wie Sascha kent weet dat ze het liefste uit de schijnwerpers blijft. Laat haar lekker in dienst van de band haar ding doen en op de achtergrond blijven. Toch zit hier voor me één van de pijlers van de band die er al sinds het begin bij zit. Iemand ook die wanneer ze haar twee ‘nummertjes’ doet het hele publiek door het dak weet te duwen. Wat dat betreft zou ze van ‘ons’ als publiek best meer nummers mogen brengen als frontvrouwe.

 

Ik vraag Maxim wat hij nu speciaal vindt en hoe hij zich er bij voelt. “Sowieso is het een echt concert met een groot podium, veel aandacht voor de lichtshow en extra mensen die erbij betrokken zijn. Dat brengt dus ook met zich mee dat je anders gespannen bent, er hangt een andere vibe. Je moet het toch weer waarmaken.” Herman vult direct aan:”Het is wel een lekkere druk!”  Dat wordt direct door iedereen beaamt en de drukke lichaamstaal en het feit dat ze allemaal door elkaar praten wijst er wel op dat ze er enorm naar uitkijken.

“Ik kijk er altijd naar uit. Iets verwachten doe ik niet, maar wel hoop ik dat het net zo leuk wordt als die andere jaren. Ik hoop dan wel dat ook nu weer ik een dag later nog loop te stuiteren van een te gek optreden.” Aldus Sascha op mijn vraag wat zij van dit concert verwacht.

 

Het is alweer het 19e nieuwjaarsconcert van Flat Out en de band heeft al eerder aangegeven, en ook nu weer, dat spelen voor hun Bergse publiek altijd iets bijzonders is waar ze telkens naar uitkijken. “We hebben al overal gespeeld, gaan straks voor de vierde keer naar Tanzania, maar thuis spelen, thuis voor je eigen fans een nieuwjaarsconcert mogen geven dat blijft toch wel gewoon altijd leuk.” Weet Herman mij te vertellen voor hij toevoegt dat er nog wel iets bijzonders te doen is:”We hebben een aantal dansers van Boogie Down gestrikt om een aantal van onze nummers te ondersteunen met dans. Daar zijn we supertrots op want dit zijn toch wel mensen van de buiten categorie zo goed zijn ze. Ook komen er nog wat van hun oudere leerlingen.” Ik snap het enthousiasme wel; Boogie Down haalt de laatste jaren overal internationale eerste prijzen weg. Als je dergelijke toppers op je eigen nieuwjaarsshow mag hebben dan weet je dat je iets bijzonders weg zet.

 

Zaterdag 2 januari dus, in Evenementenzaal De Stoelemat; wees er bij zou ik zeggen!!

In de voorverkoop zijn de kaarten te koop à 12 euro bij De Waterput, De Schorre / ’t Slik, Ierse Pub en Rookshop De Schelde.

 

Op de avond zelf kosten de kaartjes aan de zaal 15 euro.

even terug genieten van afgelopen jaar?