De Winterfoor begon voor veel mensen in de Bosstraat te Bergen op Zoom.

 

Er waren tal van kraampjes maar nog belangrijker was de aandacht voor de kerstsfeer.  Zo stond op het hoekje voor het beeld van de Vlasbinder een kerstkoor haar kerstliederen te vertolken. Het zorgde voor een verstopping aan mensen die de grote boom vol kerstballen zag en de zang een grote bijdrage aan de kerstsfeer zag leveren.

De Bosstraat is de laatste jaren echt veranderd in een waar Bourgondisch epicentrum. Waar anders wordt de kerstsfeer zo gecombineerd met de traditionele waarden die Bergen herbergt? Een varken aan het spit neemt ons mee naar vervlogen tijden. Het is dus mooi dat de gastheer van ’t Heertje en ’t Geheim van Bergen een varken aan het spit reeg en de lekkernij op verschillende manieren aanbood aan het publiek.

De Winterfoor gaf een kwinkslag naar het verleden. Wie door de binnenstad van Bergen wandelde zag zich verrast met allerlei gezelschappen die zich in oude kledij uitdoste. Zo zag je ineens Bijbelse taferelen aan je voorbij trekken.

Door heel de binnenstad, zoals op de Grote Markt, Bosstraat en Fortuinstraat stonden allerlei stands in de vorm van ‘skihutten’ opgesteld waar allerlei koopwaar aangeboden werd. Zo werden ook allerlei producten vanuit ’t Scheld aangeprezen waar de Bergse weervisserij haar beste beentje voor uitsteekt. Het was een echte trekker voor het publiek

De ijsbaan op de Grote Markt was een prachtig centrum voor deze Winterfoor. Bij de entree stond een prachtige kerstslee die getrokken werd door een grootse eland. De kinderen die hier voorbij kwamen ontsnapten de verleiding niet om in de slede plaats te nemen en zich te laten fotograferen door trotse ouders.

Parmantig stond daar de Peperbus als centrale toeschouwer bij zoveel drukte. Winkelend publiek, kerst attracties, een prachtige ijsbaan en volop wandelende acts die het publiek bezig hielden. Ondanks het druilerige sfeer op zondag was het publiek massaal aanwezig om van elke attractie te genieten, een terrasje te bezoeken en er voor te zorgen dat alle kerstinkopen gedaan werden.

Een Winterfoor wordt pas magisch als er behalve de mooie winkels en de fraaie ijsbaan ook allerlei attracties te bewonderen zijn die het publiek de nodige ‘oh’s en ah’s’ bezorgt. Zo liepen er appetijtelijke deernen in kerstoutfit hun zelfgebakken koekjes aan te prijzen. Vooral de kinderen lieten zich deze lekkernijen maar al te graag aanbieden.

Waar de kids ook helemaal van uit hun dak gingen was het moment dat een vriendelijke elf ballonnen in allerlei vormen ‘smeedde’ en ze aan de allerkleinsten aanbood. Het vriendelijke gezicht wenkte alle ouders tot hem, en de kinderen hadden best de tijd over om te wachten op één van de mooiste creaties die ze zich maar konden wensen.

Wie zich een echte ouderwetse kerst toewenst ontkomt niet aan het ‘Dickens’ gevoel. De ouderwetse stad Bergen op Zoom biedt moeiteloos de benodigde locaties. Als een muziek ensemble zich dan ook nog verkleedt in de oude kostuums en zich plaatst op een locatie als de binnenplaat van het Markiezenhof dan is het perfecte kerstplaatje gereed.

OP diverse plaatsen zag je gezelschappen of groepjes die zich in allerlei ouderwetse uitdossingen gehuld had. Zet zulke mensen op het Beurspleintje weg bij de stal die ook dit jaar weer was opgesteld en veel ouders vinden dit een mooi plaatje. Menig kind werd dan ook in de armen van een gezelschap gedrukt om ze vast te leggen in deze historische entourage.