En weer was Doel in het nieuws vanwege storingen.

 

Dit keer is Doel 3 gesloten op 25 december wegens lekkage. Het betrof hier een lek aan een lasnaad. Het officiële statement luidde: “Er was in het niet-nucleaire gedeelte een beperkt verlies op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren.”

De opstart laat tot zich wachten tot 6 januari omdat er ook problemen zijn met de elektrische schakeling. Hiertoe meldt Electrabel:” De heropstart van de reactor was vandaag gepland, maar is nu opnieuw ruim een week uitgesteld. "De lasnaad is hersteld, maar we hebben nu gemerkt dat er een probleem zit op een elektrische schakelaar die de alternator van de centrale verbindt met het hoogspanningsnet", aldus woordvoerder Els De Clercq van Electrabel. “Om dat te herstellen, moeten we een gespecialiseerde firma inschakelen. En we krijgen die mensen momenteel niet zo makkelijk op de site gezien de eindejaarsfeesten." Gelukkig is het allemaal in het niet-nucleaire gedeelte dus is er volgens de instanties geen enkel gevaar. De FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle), de Belgische controlerende instantie, heeft dit geconstateerd dus hoeven wij die nabij wonen ons geen enkele zorgen te maken. Na het verhelpen van het euvel kan de centrale gewoon weer worden opgestart, aldus de woordvoerster van Electrabel.

Eigenlijk zouden de centrales gesloten worden maar Electrabel heeft aangevraagd om de status van de kernreactoren ‘in werking’ te houden tot 2025; een aanvraag die door de overheid en toetsende instanties is gehonoreerd. Dit omdat het stilleggen van de vier centrales in Doel, maar ook de drie van Tihange, een te grote aderlating in de stroomvoorziening in België teweeg zou brengen.

50 % van de Belgische stroombehoefte wordt ingevuld met nucleaire energie. De Belgische overheid kun je laksheid verwijten want ze doen al decennia niks aan onderzoek om alternatieven op te starten.

Ondertussen is Doel 2 op 24 december weer opgestart en is Doel 1 afgelopen woensdag weer opgestart hetgeen tot heftige afkeur van de Duitse Minister Johannes Remmel van de Deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen leidde met de uitspraak deze ‘probleem-reactor’ voor goed te sluiten ” Zo lang die brokkenreactoren stroom opwekken, is het gevaar van nucleaire storingen niet uitgesloten'', klaagde Remmel. Volgens hem speelt de Belgische regering 'Russisch roulette”. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de Belgische regering na een gestage stroom problemen deze kerncentrale weer in bedrijf genomen heeft, ja zelfs verlengd heeft tot 2025. Hij wordt daarin ondersteund door de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks die vindt dat de kernreactoren ‘zomaar een beetje zijn opgelapt’.  Ook de recente stroom storingen toont volgens haar aan dat Electrabel haar eigen centrales niet onder controle heeft. Natuurlijk geldt hier dat de locatie Tihange nog dichter bij Duits grondgebied ligt terwijl Doel op amper 2 kilometer van Nederlands grondgebied verwijderd is.

Ook allerlei lokale organisaties hebben hun vrees geuit en trekken aan de bel bij de overheden. Daar blijft het voorlopig nog oorverdovend stil want recent overleg, onderzoek en wat nog niet meer heeft tot de conclusie geleid dat er helemaal niks aan de hand is en dat alle seinen op 'veilig' staan. Er zijn dus geen extra maatregelen nodig.

Electrabel zelf wijst op het feit dat de media er wel heel erg veel aandacht aan besteden omdat men eerst voorgenomen had de kernreactoren te sluiten maar nu besloten heeft om ze nog 10 jaar langer operationeel te houden. “In verhouding met andere centrales doen we het helemaal niet slecht. Het is slechts schijn omdat we meer in de media geweest zijn.”

Blijft de zorg van de gewone burger die telkens in de media moet vernemen dat er iets is fout gegaan, dat er sabotage is gepleegd of dat er andere oorzaken zijn om de centrales 'tijdelijk' even stil te leggen. De onderzoeksdossiers tonen nu ook niet echt aan dat de veiligheidscultuur een gezonde voedingsbodem heeft op beide locaties, dus enige zorg is toch terecht? Gelukkig niet volgens onze overheden dus we kunnen allemaal veilig en gerust gaan slapen.

 

Incidenten afgelopen jaren:

Juni 2012: Doel 3 gesloten wegens haarscheurtjes

Juni 2013: Doel 3 weer open

Maart 2014: Doel 3 gesloten na aanvullend onderzoek haarscheurtjes

Augustus 2014: Doel 4 gesloten wegens veronderstelde sabotage

December 2014: Doel 4 weer open

November 2015: Doel 3 weer open

November 2015: Ontploffing van transformator Doel 1

December 2015: Doel 3 gesloten vanwege lekkage, daarnaast problemen elektrische schakeling