Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch kon onlangs een prachtige vogelcollectie aan het bestand toevoegen. De nazaten van Cor van der Lee schonken zijn verzameling aan het museum. Daarbij zaten enkele bijzondere exemplaren.

 

 

Cor van der Lee was een verwoed vogelaar, die veel wist te vertellen over vogels en hun gewoonten. Hij werd geboren in 1935 in Schiedam en was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de natuur en zijn liefde ging vooral naar de vogels: vogels ringen, eieren uitblazen en bewaren en vooral vogels bekijken.

Gevonden dode vogels werden opgezet en door de jaren heen werden dat er veel.

Cor van der Lee was, volgens zijn zoon, één met de vogelarij en met de natuur. Met name vanuit zijn latere woonplaats Breda richtte hij zich op de Brabantse omgeving.

Hij kreeg de kans om kerkuilen te bestuderen en ook kasten op te hangen voor

deze prachtige vogels.

 

De hobby van Cor beïnvloedde ook zijn zoon sterk; als jong ventje ging hij in het weekend met zijn vader mee om vogels te spotten en te tellen, zodat hij al gauw zijn voorliefde voor de natuur en vogels deelde. De collectie echter moest naar zijn idee naar een geschikte plaats. Zijn allergie voor stof speelde daarbij ook een rol, alsmede het gebrek aan voldoende ruimte voor de preparaten.

Cor van der Lee overleed in 2008. Na het overlijden van zijn weduwe vorig jaar is besloten de collectie over te doen aan het museum.

 

blij

Het NVMO is blij met deze collectie, die zeer goed is geprepareerd en exemplaren bevat die een mooie aanvulling op de collectie van het museum zijn. Het grootste deel waarvan is afkomstig van de ornitholoog L.C.H. van den Bogaert en dateert van eind 19e eeuw. Destijds bevatte de verzameling alle in Nederland voorkomende vogels.

De nieuwe verzameling wordt opgenomen als ‘de collectie Van der Lee’. Inmiddels zijn enkele dieren al geëxposeerd in de vaste collectie, nadat ze waren gecontroleerd op eventueel ongedierte.

 

zeldzaam bokje

De collectie bestaat uit een veertigtal vogels, waaronder een papegaaiduiker, een kruisbek, een middelste bonte specht en een zeldzame draaihals. Die laatste twee staan inmiddels vast opgesteld in het bos-diorama. Ook een mooie bruine bosuil vond daar een plekje.

Bijzonder is een jong egeltje en een zeldzaam bokje (Lymnocryptes-minimus), een vogel uit de familie van strandlopers en snippen. Deze vogels broeden in het noorden van Rusland en Scandinavië en komen in Nederland enkel voor als ‘doortrekker’ en wintergast.

 

 

Het komt vaker voor dat mensen opgezette dieren aanbieden. Helaas is de kwaliteit niet altijd museaal. Deze worden dan gebruikt als ‘tastmateriaal’ voor scholieren. Zo ervaren ze van dichtbij hoe bijvoorbeeld een egel, een marter of een vogel aanvoelt.