Donderdagmiddag verschenen er ineens allerlei brandweermannen op het terrein van Bravis - BoZ; het was tijd voor een oefening.

 

De oefencoördinator wist mij uit te leggen dat er drie groepen over het terrein liepen. Een groep hield zich bezig met plattegronden en entrees van het ziekenhuis, een andere groep liep aan de hand van plattegronden allerlei waterkranen na. De derde groep was het meest spectaculair; zij moesten met een hoogwerker een patiënt uit het brandende ziekenhuis redden.

Vooral dat laatste viel natuurlijk op. Een grote brandweerauto met uitschuifladder meldde zich aan de zijkant van het ziekenhuis. Hoog tegen de gevel bengelde de gondel van de wasinstallatie tegen de gevel van het ziekenhuis. Deze was expres in een dusdanige positie gemanipuleerd dat het voor de brandweermannen behoorlijk lastig was om er bij te geraken. Maar ja, een oefening mag niet te eenvoudig zijn natuurlijk. Gelukkig werd er snel en professioneel resultaat behaald.

Het is goed voor de brandweer om dit soort oefeningen te houden. Het Bravis Ziekenhuis verleent er ook graag haar medewerking aan. Immers, als er een keer echt de nood aan de man komt, dan zijn beide organisaties voorbereid en weet men wat te doen.