Gebouw T zal daveren op haar grondvesten als op 23 april aanstaande de vijfde editie van WoodTstock plaats zal vinden.

 

 

“Mocht je langs willen komen geef het maar door dan sta je op de gastenlijst, en het éérste pintje is van ons!!  Hartelijke groet Nils Jansen.”

 

Tja, je hebt me al snel om natuurlijk, een gratis pilsje en een berg vol toffe muziek. Maar ik heb Nils al bij de eerste editie geïnterviewd en het terugbrengen van het tijdperk Woodstock heeft sowieso mijn speciale aandacht. Dat wordt dus een praatje met de organisatoren Nils Jansen en John van Rooy.

 

WoodTstock vindt plaats op zaterdag 23 april in Gebouw T te Bergen op Zoom. De deuren gaan al open om 20:00 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.gebouw-T.nl en www.woodTstock.nl en vanzelfsprekend Gilly en z’n vrouw Brenda van de Waterput in Bergen op Zoom… Deurticket €13,50 / Voorverkoop €12,50 / Rabopas actie €10,00 / VrienT van T €9,75.

 

Ik wil van beide mannen weten wat het voor hen betekent om de mijlpaal van vijf jaren WoodTstock te bereiken. John is er kort over als hij het heeft over 5 keer goede muziek, 5 keer goede vrienden en nog zoveel meer vijf keer. Nils is wat langer van stof: ”Het is voor ons een eer om andere mensen een leuke avond te mogen bezorgen, wij organiseren WoodTstock geheel kosteloos en vrijwillig, eigenlijk geheel in de sferen van de jaren zestig dus. Ik voel me bevoorrecht om al vijf keer een feestje te hebben neergezet wat over het algemeen door de bezoekers als positief word gezien en ook nog eens goed bezocht. Vijf jaar Gebouw-T & vijf keer WoodTstock, reden te meer voor een goed lustrum feestje dus!!!”

 

Zoals gezegd heb ik vanaf het eerste jaar de passie gezien waarmee Nils destijds begonnen is. Hij was ooit betrokken bij het Roosendaalse Blommenkinders en van daar uit groeide zijn droom om iets vergelijkbaars weg te zetten in het Bergse. “Het was een gok, maar we hadden indertijd nooit kunnen wensen dat we al vijf jaar op rij een goed bezocht en uniek sfeerfol festivalletje zouden gaan neerzetten… Hulde aan éénieder die er elk jaar bij betrokken is op wat voor een manier dan ook.”  John is gevraagd om mee te helpen met dit feest:” Nils Jansen heeft gevraagd of ik interesse had om samen met hem en Kees Deurwater een indoor Feestje te organiseren. En dat was een no brainer dus JA natuurlijk. En daarna is het al gauw een feestje waar je je hart en ziel in kwijt kan dus ik denk dat je vraag daar wel mee is beantwoord.”

 

Als ik beide mannen vraag wat er nu zo speciaal aan de jubileum uitvoering wordt komt vanzelfsprekend eerst de muziek aan de orde. Nils wijst op de David Bowie band uit Schotland:” Bowie is één van mijn persoonlijke muzikale helden en van alle Bowie bands die we hebben bekeken en beluisterd is dit de absolute nummer één, ik vrees dat je niet dichter bij het Bowie geluid gaat komen dan met deze band.” John geeft me heel cryptisch op dat vijf jaren WoodTstock een feestje betekent en dat ze gaan trakteren… op …. En dan wordt het stil. Dit blijft een verrassing en daarom moeten we gewoon op dit feestje verschijnen. Ook Nils geeft aan dat ze nog wel wat verrassingen in petto hebben.

 

Beide mannen vertellen me dus dat we dit spektakel niet mogen missen want het wordt een hele bijzondere avond. Ik verneem over Jannes van Kaam en Co die dit jaar wat muzikale vrienden meenemen zoals Kayaman, Rob de Groot en nog een aantal. Maar ook hoor ik over de oude hippies van Wonderland Lichtshow die weer een weergaloze lichtshow via vloeistofprojecties door middel van diaprojectors tevoorschijn zullen toveren. “Unieke shit! Deze gasten (beide ruim in zeventig) traden in jaren zestig al op met bands als The Animals en the Pretty Things, en vandaag de dag met grootheden als The Kik en Jacco Gardner… Ik ben er elk jaar wederom van ondersteboven!!” Zo verklapt Nils me.

 

Eigenlijk vraag ik me af waar die liefde voor Woodstock nu vandaan komt. Van mezelf weet ik het wel. In mijn Juvenaattijd hadden we zogenaamde filmavonden. Er werd dan in thema’s (voor Franse les, Duitse les, Maatschappijleer) een relevante film getoond in de Luxor bioscoop in de Lievevrouwestraat. Daar heb ik een film over het Woodstock Festival gezien, erg indrukwekkend en met stikstééngoeie muziek. Maar ik wil het ook van de mannen horen.

 

Nils: ” Sonn, ik ben met de LP’s van Zappa , Jefferson Airplane en de Fairport convention opgegroeid door de platenkast van mijn ouders, in 1988 of 1989 had je the Doors movie van Oliver Stone, vier keer naartoe geweest indertijd….Het is voor mij een veromantiseerd tijdsbeeld waarschijnlijk, maar ik vind het prima zo….. En de film en de 3LP’s van Woodstock zijn gewoon legendarisch, kippenvel elke keer als ik de documentaire weer zie!”

 

John: ”Het tijdperk van verdomd goede muziek, vrij denken en de losse ongedwongen sfeer en dat alles in combinatie met wat je hart je ingeeft.”

 

Beide mannen zijn het er over eens dat Editie V van WoodTstock voor hen een succes is wanneer de bezoekers laten weten dat ze het een sfeervolle toffe avond vonden. John laat me weten dat er zeker een volgende editie gaat komen. Nils is het er mee eens maar laat me nog wat weten: “Het is elk jaar weer een berg met werk en er gaat een hoop tijd in zitten, maar als de reacties op de avond zelf en naderhand positief zijn dan ben ik een gelukkig mens. Tevens, ook niet geheel onbelangrijk, is het bezoekersaantal een factor. Ik heb ooit met John van Rooij en Kees Deurwater afgesproken dat we een minimum van 250 mensen binnen willen hebben om het weer een keer te doen; dit is ons gelukkig elk jaar ruimschoots gelukt…. Vandaar nu ook editie nummero vijf.”

 

Als ik John en Nils vraag wat hun smaak qua muziek is komen er allerlei bands en stromingen voorbij. Maar voor mij is het al lang niet meer frappant dat beide mannen zeker ook een sterke voorkeur voor muziek uit de jaren ’60 hebben. En dat brengt me weer terug op WoodTstock editie ‘nummero vijf’. Iedereen die iets met de jaren ’60 heeft, die van het hippie tijdperk houdt, die van een goed feestje houdt, die zich graag uitdost in kleding van de jaren ’60 of gewoonweg een supertoffe avond wil beleven: Kom naar Gebouw T op zaterdag 23 april en laat je verrassen door alle traktatie die Nils, John en al die andere vrijwilligers voor ons in petto hebben. Ik heb al afgesproken!

 

Even terugblikken op vorig jaar met de foto's van Harrij-Stekel van der Burg??