GBWP heeft aan het college vragen gesteld over de huiskamer die het Leger des Heils gaat openen aan het Zonneplein.

 

Via diverse media hebben we vernomen dat het Leger des Heils bezig is met het realiseren van een huiskamer voor buren op het Zonneplein in Bergen op Zoom.

Op zichzelf is het een goede zaak dat er met dit initiatief extra aandacht komt voor mensen die eenzaam zijn. Aan de andere kant levert de aangekondigde vestiging ook nogal wat bezorgde vragen op van winkeliers en inwoners in de buurt. We hebben u eerder vragen gesteld over de wijze waarop dit tot stand is gekomen en hoe omwonenden en ondernemers die tot dan toe niet betrokken zijn geweest, alsnog zouden worden geïnformeerd. U gaf toen aan dat communicatie met buurtbewoners en ondernemers van het Zonneplein ruim voor de opening zou worden verzorgd. 

In een krantenbericht van deze week lezen we dat de huiskamer op 1 juli van start gaat. Wij willen dan ook graag weten hoe het staat met de beloofde communicatie. Nog altijd krijgen wij signalen van omwonenden dat men zich zorgen maakt over de veiligheid, we willen er dan ook op aandringen dat in de communicatie nadrukkelijke aandacht wordt besteed aan deze zorgen en dat er in de periode na de opening ook vanuit de gemeente gemonitord wordt of de opening van de huiskamer, niet tot extra overlast in de buurt leidt.

In de persberichten hierover, komt steeds naar voren dat de locatiekeuze in samenwerking met Stadlander en de gemeente is gekozen omdat men hier het dichts bij de doelgroep zit. Bewoners van de buurt ervaren dit soms als stigmatiserend. Wij denken dat het goed is dat dit beeld ook wordt weggenomen door in de communicatie goed duidelijk te maken wat er precies toe heeft geleid dat de keuze is gemaakt voor deze locatie.

Op grond van artikel 39 van ons reglement van orde stellen wij u de volgende vragen:

1) Kunt u ons aangeven hoe het staat met de communicatie naar omwonenden en ondernemers?

2) Kunt u toezeggen dat er gemonitord gaat worden of de opening niet leidt tot extra overlast in de buurt?

3) Kunt u uitleggen welke afwegingen een rol hebben gespeeld bij de keuze voor de locatie en in de communicatie hier aandacht aan besteden?