De draaimolen is toch wel het leukste kermisonderdeel voor de allerkleintjes.

 

Er zit beweging in, het heeft alle kleuren van de regenboog en het maakt ook nog eens allerlei geluiden. Daarbij komt dat je lekker overal aan kunt draaien. Veel ouders kiezen met de kleintjes mee op welk karreke of wagen de kinderen hun rondjes willen draaien.

De gokkasten hebben een magische kracht op mensen. Van klein tot groot, iedereen wil wel een gokje wagen om te kijken of ze een prijsje kunnen winnen. Eenmaal de eerste gok gemaakt dan vangt dat apparaat je totale concentratie. De wereld lijkt te vervagen terwijl jij in de tweestrijd staat:”Zal ik nog een keertje dan?”

Een springkussen en elastieken die je nog hoger de lucht in stuwen. Hoger, nog hoger lijken ze te roepen. De vriendjes en vriendinnekes moedigen aan om nog harder af te zetten en zo wel het hoogste van iedereen te springen. De cadans gaat steeds sneller tot een fluitsignaal aangeeft dat je tijd voorbij is.

Welke kameel gaat er winnen in deze kamelenrace? De jeugd verzamelde zich voor deze attractie en probeerde de ballen zo snel mogelijk in de gaten te gooien want bij elke rake poging schoot je kameel vooruit. Duizend-en-één-nacht schiet in je gedachten terwijl de kamelen op de finish afstormen. Voor de winnaar wachtte er een prijsje.

Ze gierden het uit van het lachen; twee meisjes in een botsauto die anderen constant belaagden en hun autootje in de flank van iedere ander probeerde te duwen. Zelf echter deden ze hun uiterste best om de anderen die het op hen voorzien hadden te vermijden. Dit was botsautootje op zijn best.

We zijn allemaal opgegroeid met de kermis. En als kind was er één ding waar je de hele dag om zeurde: de suikerspin. Op elke kermis zie je dan ook ouders langs de suikerspinnenkraam lopen om de kleine kroost stil te krijgen. En dat lukt elke keer weer. Tot de suikerspin op is en een zuurstek of zuurbol, of misschien wel noga, ook wel erg lekker lijkt.

De meest blitse auto’s in de coolste kleuren, daar wil elke peuter in. Een hobbelig en bochtenrijk parcours wachten al. De ouders, opa’s en oma’s, ooms en tantes staan in een rij om hun kroost aan zich voorbij te zien komen. Veel er van pakken hun mobieltje om foto of video van dit spektakel te maken.

Opperste concentratie bij deze vriendjes. Met een heus geweer werd er op verschillende doelen geschoten. Heel de schietkraam hangt vol met mooie prijzen. Tevoren wordt nog even afgesproken welke prijs gekozen zal worden, want dat ze raak zullen schieten daar zijn deze knapen vast van overtuigd.

De grote kerk van Steenbergen waakte over de snelle en superspannende attracties van deze kermis. De partypolyp is er zo één. Niet alleen tol je rond je as, maar het hele ding maakt dan nog tegendraadse bewegingen en gaat omhoog en omlaag. Alleen de diehards durven in deze attractie en iedereen wil toch een diehard zijn zeker?

Wat is er leuker om onder een zonnetje lekker over een kermis te struinen? Zorg dan wel dat je je vader of moeder meeneemt, zij hebben immers de portefeuille waaruit het geld komt om al die tokens voor de ritjes te betalen. Er heerste een gezellige sfeer in Steenbergen en voor wie even wat rust wilde waren daar natuurlijk de terrasjes om even uit te blazen.