Oude vehikels - Wie zondagochtend bijtijds op de Grote Markt was kon zich laven aan heel wat fraais.

 

Het was de dag van Only Classics, de 11e keer alweer dat deze toertocht voor klassieke vehikels wordt georganiseerd door Kiwanis Club ‘Wouw – Zoomvliet’. Voor dat om 10:00 uur de eerste auto van start ging zag je heel wat mensen zich vergapen aan al dat moois.

Hele oude techniek en behoorlijk moderne techniek, groter kon het verschil niet zijn dan tussen deze Mercedes SLS in AMG uitvoering en de prille autotechniek van een luchtgekoelde NSU. De luxe in contrast met het simplistische van de NSU slaat direct op je netvlies en zo kon je zien hoe de autowereld zich constant innoveert en daardoor evolueert.

Mooi rood is niet lelijk en dat zag je direct aan de fraaie Renault Alpine en de al even nostalgische Kreidler Florett. Beide zijn iconen want wie kent niet de rally geschiedenis van deze Alpines, en wie kijkt niet met weemoed naar de stugge altijd betrouwbare Florett? Het is dan ook prachtig om te zien hoe dergelijke vehikels in zo’n goede staat worden gehouden.

Oud trekt oud, dat is zeker het geval bij Only Classics. Dit jaar waren er zo’n 60 officiële deelnemers maar er kwamen ook bezoekers die hun oude voertuig meenamen zoals een hele oude uit 1932 daterende Franse Terrot. Niet voor niets dat deze motorrijder veel aandacht kreeg toen hij de Grote Markt kwam optuffen.

Het weer was in de ochtend prima met een fraai zonnetje en dat kwam goed uit want er waren behoorlijk wat cabriolets die dus hun kap open konden doen. Op deze wijze was het nog meer genieten. Dit gold zeker voor het publiek die bijzonder fraaie oldtimers voorbij zag komen.

Het leek soms wel of je steeds verder terug in de tijd ging want de oldtimers werden wel erg ‘old’. Bij de oudste onder de voertuigen kon je duidelijk afzien dat ze nog van de koest afstamden, immers de gehele carrosserie zag er uit alsof je er nog een span paarden voor kon zetten. Het zorgde voor bijzonder fraaie plaatjes.

Het is altijd mooi om het bijzondere getuf van een oude motor te horen zoals van een Peugeot P107S uit de jaren ’30. Het exemplaar dat de markt op kwam rijden was van Tuur die hem helemaal zelf heeft gerestaureerd. Er zijn behoorlijk wat uurtjes werk in gestoken maar de motor liep dan ook als een zonnetje en zag er erg fraai uit.

Je ziet ze nog behoorlijk veel: de Volkswagen Kever. Maar het is haast vanzelfsprekend dat een icoon uit de auto-industrie als de kever meerijdt met Only Classics. Dit exemplaar was voorzien van een grote bos bloemen en had vanzelfsprekend de kap naar beneden. Het karakteristieke geluid van de luchtgekoelde motor achterin neemt je mee terug naar het verleden.

Het evenement trekt auto- en motorliefhebbers naar de Grote Markt te Bergen op Zoom. Sommigen van die liefhebbers nemen hun eigen oldtimer mee. Maar het zorgt bij iedereen, deelnemer of toeschouwer, voor een brede grijns op het gezicht. Vaak zag je dan ook een opgestoken duim om aan te geven dat het weer een topdag was.