Op zaterdag 29 oktober is het weer tijd voor ‘De Nacht van het Levenslied’.

 

Een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door Stichting Activiteiten Bergen op Zoom (StaBoz) in samenwerking met een aantal horecaondernemers in en rondom het centrum van Bergen op Zoom. In de deelnemende horecazaken staat die avond het levenslied centraal. Vanaf 21.00 tot 01.00 uur kan iedereen genieten van liveoptredens van de bekende Bergse koren en andere artiesten die het Nederlandstalige lied vertolken en deze nacht van kleur voorzien.

 

Tijdens ‘De Nacht van het Levenslied’ zullen veel herkenbare liederen klinken, zodat uit volle borst meegezongen kan worden. ‘De Nacht van het Levenslied’ is een feest der herkenning. Leef je uit, dein mee, laat je meeslepen in de gezellige sfeer van deze avond, is het motto. Buiten is het koud, binnen klinken warme klanken. Of je wilt of niet, je gaat vanzelf meebewegen en meezingen. Het geheim van een avond vol gezelligheid: saamhorigheid met een lach en een traan voor jong en oud.

 

‘De Nacht van het Levenslied’ is een avond om niet te missen.

 

Het programma: café Het Groene Paard aan de Kerkstraat met de Kaaivrouwen en café Oosterwaal in de Potterstraat met het koor Lappe en Gare en de Brabantse Eddy Wally staan deze avond garant voor echte Bergse gezelligheid; café ’t Molleke, eveneens in de Potterstraat, biedt een avond met een Amsterdams tintje met zanger Haico Vos; Tapperij De Kroon op de Bosstraat maakt ruimte voor de Come Back band; café De Saeck op de Korte Bosstraat presenteert deze avond de zangers Wim, Wim en Wim; in café ‘t Slik in de Steenbergsestraat gaat het dak eraf met de té gekke band OmTeJanken; bij café Krijnen op de Dubbelstraat klinken de bekende tonen van levensliederenkoor ’t Koor van Tante Door; bij ’t Wapen van Engelandt is het ouderwets swingen met de West-Brabantse/Belgische formatie C.C. and the Cruisers;  in Het Zwijnshoofd op de Moeregrebstraat zingt het eerste Bergse smartlappenkoor Bittere Tranen; op de Grote Markt pakt De Bourgondiër uit met smartlappenkoor Van Lieverlee en popkoor Rise and Shine, café bij Jansens met zanggroep Snot en Kwiel en Den Enghel met de Roxy Boys.   

 

Het programma is ook te vinden op de website van StaBoz: www.sta-boz.nl/nacht-van-het-levenslied. 

 

Al in de middeleeuwen bezongen rondtrekkende minstrelen het leven. In het begin van de vorige eeuw ziet het levenslied in zijn huidige vorm het licht als alternatief voor het Franse chanson. Ook nu nog is het levenslied een populair genre voor veel mensen. Bovendien heeft iedere stad en ieder dorp wel een of meerdere smartlappenkoren. 

 

Ingrediënten voor een goed levenslied: thema’s die voor iedereen herkenbaar zijn en die iedereen bezighouden, verpakt in een goed verhaal, vaak met een treurig lot voor de betrokkenen, meestal met een moraal en al dan niet met een goede afloop. Vreugde en verdriet komen samen in het levenslied. Schaamteloos alle ellende en de sleur van het dagelijks leven van je afzingen, vol passie en emotie, wie wil dat nu niet? Een door armoede geteisterd leven, een vader aan de drank, verlies van een geliefde, hoe sentimenteler hoe beter, dát is het levenslied. 

 

Kom ook uit volle borst meezingen en een traantje wegpinken op zaterdag 29 oktober in en rondom het centrum van Bergen op Zoom tijdens de Nacht van het Levenslied! De toegang is gratis.