10 december aanstaande vindt de presentatie plaats van het nieuwe boek van Sonn Franken: 'In de Schaduw van de Waarheid.

 

De inloop is al om 14:30 uur bij Proeflokaal het Spiritum - Rijtuigweg 44 te Bergen op Zoom. Er is gelukkig een ruime parkeerplaats aanwezig.

Tussen 15:00 uur en 17:00 uur zal het officiële gedeelte plaatsvinden. Met Paul Versijp hebben we natuurlijk een natuurlijk begaafd spreker aan boord. Hij zal het hebben over de bevrijding van Bergen op Zoom. Paul weet de mensen te boeien met zijn deskundige verhalen, vooral ook omdat hij de feiten doorspekt met humor en zo op een bijzondere manier zijn verhaal tot leven brengt. Ook Maarten van Eekelen, aan wie het eerste exemplaar wordt uitgereikt, zal vast nog wel wat te vertellen hebben over zijn eigen oorlogservaringen.

Sonn zal zelf uiteen doen hoe dit boek tot stand is gekomen en waarom juist dit boek. Natuurlijk zal de vertegenwoordiger van de Uitgeverij Boekenindustrie uitleggen waarom zij dit verhaal zo interessant vonden en zij tot de conclusie kwamen Sonn een contract aan te bieden.

Rondom dit alles zal Angelique de Groot de muzikale omlijsting verzorgen. Zij bood zich spontaan aan en als zo'n kanjer van een zangeres een dergelijk gebaar maakt dan neem je dit natuurlijk graag aan. De mannen van Nuijten zijn aanwezig om er voor te zorgen dat we geen droge keel krijgen. Het is dan ook de bedoeling dat het een feestelijke en stikleuke middag wordt om te vieren dat Sonn met zijn boek een nieuwe mijlpaal bereikt. Vanzelfsprekend heeft Boekenindustrie exemplaren bij die direct gekocht kunnen worden en is er gelegenheid om je exemplaar door Sonn te laten signeren.

 

Ben je al nieuwsgierig naar het boek en kun je bijna niet wachten? Zullen we dan een klein stukje laten zien, ... alvast om je een beetje te prikkelen zeg maar?

 

Hoofdstuk 1              Hard bestaan

 

De straten hadden getrild onder het geweld van rupsbanden en zware laarzen. Laarzen die gewend waren om te marcheren, om afstanden te overbruggen en rupsbanden die gemaakt waren om elke weerstand te vermorzelen. Er was eigenlijk nauwelijks weerstand geweest toen vreemde vaandels de stad binnen gedragen werden en de Duitse tongval pijnlijk duidelijk maakte dat Hitlers troepen nu ook Nederland veroverd hadden. Het Nederlandse leger had alleen aan de grens een vuist kunnen maken. Verder werd er bij een aantal strategische bruggen hard gevochten. Maar hier, ver Brabant in, was er nauwelijks sprake van een leger dus konden de Duitsers zo hun intrek nemen in deze West Brabantse stad. Geen kanongebulder, geen snerpende kogels, niets van dit alles. In plaats hiervan het sinistere geluid van marcheren en een buitenlandse commandant die zijn bevelen schreeuwde.

 

 

Het leven nam al snel weer het vertrouwde trage tempo aan. Groente en fruit waren misschien extra zeldzaam omdat de Duitse troepen eerst gevoed moesten worden. Zo lagen ook de schappen in de winkels er wat leger bij dan anders. De kroegen draaiden als vanouds wanneer de wereld tegenslag heeft. Hoop werd verdronken en de dag van morgen te mistig om er bij stil te kunnen staan. De overwinnaars zagen het met leedvermaak aan terwijl ze de beste plaatsjes aan de toog hadden en omkeken naar de knapste deernen die de stad te bieden had. De eerste dagen en weken waren alle stadsgenoten nog vol ongeloof en moesten ze niets van deze buitenlanders hebben. Maar er kwam een moment dat sommigen dachten hun voordelen te kunnen grijpen en anderen het besef kregen dat ze overgeleverd waren aan wat deze nieuwe gezagsdragers met hen voor hadden. Het leven zag er een stuk anders uit, een stuk moeilijker ook. De oorlog griste elk stukje voorspoed weg en ondanks een nakende zomer braken er donkere tijden aan voor dit stukje van de wereld.