Barry Jacobs staat nummer 64 op de kieslijst van de VVD en is lid van de VVD te Bergen op Zoom. Hier zijn zijn antwoorden op vragen die BoZinBeeld.nl hem stelde n.a.v. de naderende landelijke verkiezingen op 15 maart.

 

Waarom moeten mensen naar de stembus gaan?

Sommige mensen denken dat het vanzelfsprekend is dat je kunt stemmen. Er zijn genoeg landen in de wereld waar dit niet het geval is. De vrijheden die wij in Nederland kennen moeten we koesteren en ik vind het daarom belangrijk dat mensen hier gebruik van maken en ook op 15 maart naar de stembus gaan.

 

Wat kan politiek voor de burger betekenen?

Naast gemeenteraadslid in Bergen op Zoom, ben ik kandidaat-Kamerlid voor de VVD. De verkiezingen worden niet in Den Haag gewonnen, maar in de regio. Ik vind dat politiek dichtbij de mensen moet staan, je moet weten wat er lokaal speelt. Als politicus moet je om te beginnen goed kunnen luisteren. De meeste ideeën waarmee we in de politiek aan de slag gaan verzinnen we niet zelf, maar komen tot stand door gesprekken met betrokken inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. 

 

Naar welke partij gaat Uw stem en waarom?

Ik denk dat het bolletje dat ik, als kandidaat-Kamerlid, op 15 maart rood ga kleuren niemand zal verrassen.

 

Welke onderwerpen zijn voor U belangrijk en waarom moeten de stemmers daar extra aandacht aan besteden bij hun keuze?

Voor mij zijn dat veiligheid, werkgelegenheid en zorg.  

Veiligheid omdat ik als vader graag wil dat mijn kinderen in vrijheid kunnen opgroeien. Dreiging van terreur komt de laatste jaren steeds dichter bij onze voordeur, als oud-Landmacht officier en Afghanistan en Irak veteraan ben ik blij dat de meeste partijen meer willen investeren in een veilige samenleving. Op het gebied van Defensie zit de VVD er pragmatisch in en willen we van de huidige 7,9 miljard voor Defensie, via het NAVO gemiddelde van 9,7 miljard uiteindelijk doorgroeien naar de bondgenootschappelijke norm van 2% van het BBP, dit staat nu gelijk aan zo’n 13,5 miljard euro.  

Als je weet wat voor een impact het voor onze regio heeft gehad dat een bedrijf als Philip Morris haar productie grotendeels naar Polen heeft verplaatst, dan is het in een keer duidelijk dat we hard moeten blijven werken aan economisch herstel. Onze ligging in de Schelde Delta geeft West-Brabant een unieke positie, tussen twee wereldhavens en met een uitstekende infrastructuur. Dit heeft ons van oudsher veel handel en werkgelegenheid gebracht. Ik wil me er voor inzetten dat bedrijvigheid verder opbloeit in onze regio. Oude industrieën zoals de suikerindustrie ontwikkelen zich door en bieden kansen aan een sterke biobased economy. Onze ondernemende geest moet in Den Haag beter gehoord en erkend worden. Daar maak ik graag werk van.

We hebben de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet tegen de explosieve stijging van zorgkosten in Nederland. Als voorzitter van de werkgroep sociaal domein in Bergen op Zoom ben ik sinds 2014 intensief betrokken bij een goede overgang van zorgtaken naar de gemeente. De gemeente bepaalt sinds een aantal jaar op hoeveel ondersteuning of zorg iemand aanspraak kan maken. Idee hierachter is dat als zorg dichter bij de mensen wordt geregeld, er betere en efficiëntere zorg kan worden geleverd. Het is belangrijk dat er vanuit Den Haag het besef is dat we er nog lang niet zijn en dat gemeenten nog volop bezig zijn om zorgvragen af te stemmen. Dit is een continu proces waarbij voorop moet staan dat mensen die zorg krijgen die ze ook echt nodig hebben. Elk individu telt en doet mee en heeft de kans om te participeren in de samenleving.

 

Welke partij sluit het beste aan bij de politieke route die Uw eigen partij vaart?

Alle partijen die niet weglopen voor het nemen van verantwoordelijkheid en willen meewerken aan het economische herstel van Nederland.

 

Als U een lokale partij van een landelijke partij vertegenwoordigt, welke andere landelijke partijen sluiten dan bij Uw ‘politiek gemoed’ aan en waarom?

Ik sta optimistisch in het leven en kijk graag vooruit, er is voor mij daarom maar één partij en dat is de VVD.

 

Wat zijn voor U de kern items waar de kiezer zich op moet richten in hun oriëntatie en waarom?

Het belangrijkste is dat mensen gaan stemmen. Ik heb het al gehad over veiligheid, werkgelegenheid en zorg als belangrijke thema’s. Ik zou daaraan willen toevoegen dat het de moeite waard is om op iemand uit je eigen regio te stemmen, in plaats van standaard op de nummer 1 van de partij van je voorkeur. Iemand die uit de buurt komt is vaak makkelijker benaderbaar en heeft meer gevoel bij wat er lokaal speelt. Te vaak zie je dat ‘Randstad problematiek’ de landelijke politiek domineert, terwijl er te weinig aandacht uitgaat naar wat belangrijk is voor de regio. Dat moet veranderen.

 

In hoeverre zal de landelijke uitslag bepalend zijn voor Uw lokale partij en de koers die U gaat volgen?

Ongeacht de uitslag zullen we ons als lokale VVD-ers altijd blijven inzetten voor iedereen die iets van het leven wil maken. We scheppen hiervoor de juiste randvoorwaarden door te zorgen voor een betaalbare gemeente, waar je je kunt ontwikkelen en waar het goed werken en wonen is. Onze lijntjes naar de regering zijn kort en het zal niet verbazen dat we dat graag zo willen houden.