Het waren prima weersomstandigheden om naar buiten te gaan of in je tuin te zitten.

Wat kan je dan beter wensen als je je de beeldentuin opent voor het publiek op 8 en 9 juli jongstleden. Een prachtige tentoonstelling in een mooi aangelegen tuin aan Daansbergen 48 te Halsteren. Dit kan ook niet anders als je geboren Bergenaar bent met de achternaam Withagen, hoveniers in hart en nieren.

Maar Paula heeft nog een talent, namelijk wat haar ogen zien maken haar vingers.

Met de vraag of ze elke dag inspiratie heeft kwam volmondig het JA antwoord.

PAULA: Als ik naar een symposium ga voor grote beelden dan weet ik precies wat ik wil. Maar eenmaal thuis laat ik de steen voor me spreken. Eerst verwijder ik de ruwe laag, en daarna gaat er al een vorm ontstaan waar dan de rest van mijn inspiratie naar boven komt. Bijna altijd kapt ik menselijke figuren, meestal in een sociale context, vaak speelt verbondenheid daarbij een sleutelrol.

Een vraag: steen of brons zei Paula:

PAULA: Kijk ik ben ook al de jongste niet meer en dan werkt steen prettig. Bij brons moet je een mal maken waarna het beeld gegoten wordt, daarna moet je de scherpe delen er ook nog afhalen. Bij steen voel ik mij gelukkig en is er altijd maar één exemplaar van, dat al bijzonder is. Bij een mal voor een bronzen beeld kan je blijven dupliceren.

Mensen hebben dromen, dat was ook mijn vraag of ze een droom heeft voor haar werkstukken.

PAULA: Ik heb daar eigenlijk nog niet zo over nagedacht wat er later met mijn werken gebeurd. Zit nog vol zin en energie dat ik nog niet van plan ben om te stoppen.

De vraag of Paula een favoriet museum had was niet zo direct verbonden met haar werkstukken. Mooie musea waar ze graag komt zijn het: Kröller-Müller – Boymans Van Beuningen en het gemeentemuseum Den Haag.

Paula had ook nog een favoriete beeldhouwer. Namelijk de in 1986 overleden Henry Spencer Moore. In de beeldentuin van het Kröller-Müller museum zijn hiervan werken te bezichtigen.

Tot slot de vraag of Paula een eigen favoriet beeld heeft zei ze:

PAULA: Zeker ik zal het je tonen, kijk hier zit een mooie swing in genaamd “Close Dance Opal”.

In de toekomst hoopt Paula zeker haar beeldentuin nog eens te openen voor het publiek. Mocht u daar eens een kijkje te gaan nemen kijk dan op de site van Paula Withagen wanneer u daar terecht kan https://www.paulawithagen.nl/index.htm

Foto's & tekst: Bastin van Elzakkers