Op aanstaande zaterdag 16 september vindt in Bourgondisch Bergen op Zoom het jaarlijks terugkerende Bergs Bierfestival plaats.

Het Bergsche Bierbrouwers Gilde biedt de bezoeker tal van bekende en minder bekende speciaalbieren van uiteenlopende brouwerijen aan. Het eigen festivalbier - welk naar eigen gilde recept gebrouwen is – zal ook verkrijgbaar zijn. Voor de een-en-twintigste keer op rij promoot het gilde de groeiende populariteit van de biercultuur. 

 

Het historisch pand van het Provoosthuis en de authentieke potterstraat in het hart van het centrum van Bergen op Zoom wordt tot bruisend festivalterrein omgetoverd waar nieuwsgierige bezoekers, liefhebbers en connaisseurs van goed bier kunnen genieten. Er zullen circa 17 brouwerijen aanwezig zijn met een gevarieerd assortiment van tenminste 75 bieren.

 

Dit jaar zullen er veel nieuwe kleinere brouwerijen aanwezig zijn. Natuurlijk is er de welbekende Schelde brouwerij en zullen er via het Provoost huis enkele gerenommeerde brouwerijen komen, Gulpener en het-Anker. Als primeur hebben we ook de winnaar van “Het beste bier van Zuid-Holland” brouwerij de Blauwe IJsbeer, met hun winnende bier, op ons festival. Het Bredase is goed vertegenwoordigd, met brouwerij Frontaal en Big Belly Brewing. Ook het Zeeuwse,met Oostende en Emelisse. Kortom veel nieuwe bieren van ca 17 verschillende brouweriijen!

 

Uiteraard ontbreekt het Bergsche Bierbrouwers Gilde zelf niet op het festival. Het gilde is aanwezig met een stand waar men informatie over het Gilde en de bierbrouwcursus tot hobbybrouwer kan vinden en ook de mogelijkheid heeft om verschillende bieren gebrouwen door Gildeleden te proeven! Ervaren (hobby)brouwers en Gildeleden staan graag iedereen te woord en laten u proeven van ons eigen festivalbier! Het festivalbier van dit jaar is een smakelijke tripel met ca 7% alcohol, welke met medewerking van enkele gildeleden bij een gerenommeerde brouwerij gebrouwen is. 

 

Dit jaar wordt er geexperimenteerd met enkel workshops food-bier pairing. Er worden dan onder deskundige leiding van de mensen van Tapavino diverse hapjes met een bijpassende biercombinatie gedegusteerd. Hier moet vooraf wel op ingeschreven worden. De kosten zijn € 15,00 per persoon.

 

Zoals gebruikelijk valt het festival samen met het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK), dat dit jaar zijn 25e editie kent. Het kampioenschap kent jaarlijks een grote aantrekkingskracht onder hobbybrouwers uit Nederland en België. Ruim voor de sluitingsdatum is het maximaal aantal in te zenden bieren bereikt. Dit is net zoals vorig jaar 175 bieren. De bieren worden door leden van het Bier Keurmeesters Gilde gekeurd. Om circa 18:00 vindt de officiële prijsuitreiking plaats aan de winnaars. Meer informatie hierover is te vinden op www.bergsbierfestival.nl/OBBK/

 

Bezoekers, bierliefhebbers en belangstellenden in bier en bierbrouwen zijn van 14.00 uur tot 22.00 uur van harte welkom op het festival. De entree is gratis en bij de kassa kan men munten kopen voor € 2,00 per stuk. Consumpties worden uitsluitend in het speciale festivalglas getapt, dat voor een borg te huur is bij de glaswerkstand. Na het bezoek is dit glas bij de kassa in te leveren voor een fles festival bier of de borg van €  2,-. Bij de kassa is tevens voor € 1,00 het festival magazine te koop met informatie over alle deelnemende brouwerijen en hun bieren. Op de website van het festival staat het actuele overzicht van de deelnemende brouwerijen: www.bergsbierfestival.nl