Een groot succes 

Spectaculaire Guitar Week 2023 een groot succes 

Bergen op Zoom was ‘ready’ voor het gitaargeweld

Een prachtige week volledig in het teken van de elektrische gitaar bordenvol hoogtepunten: Sena Performers Guitar Week. Vanaf de start, met het uitverkochte concert van Living Colour op 8 december, tot en met Wishbone Ash op 14 december, genoten muziekliefhebbers van jong en oud volop. Het absolute hoogtepunt was op woensdag 13 december met de uitreiking van de Sena Performers European Guitar Award (SEGA) aan de bekende Amerikaanse gitarist Nuno Bettencourt.

Aandacht aan jongeren

Aandacht voor jongeren stond centraal tijdens de Guitar Week van dit jaar. De SEGA Inspiration Tour startte in de binnenstad van Bergen op Zoom. Diverse jonge gitaristen tussen de 9 en 26 jaar werden geïnterviewd. Ze werden onder andere gevraagd welke bekende gitarist hen had beïnvloed. De verhalen waren via een QR-code te lezen op de website van Gebouw-T.

Op zondag 10 december vond de Gitaardag plaats in het stadspaleis Markiezenhof. Dit was toegankelijk voor iedereen, maar werd vooral goed bezocht door jongeren. Ze konden verschillende bekende gitaristen vragen stellen, genieten van optredens en natuurlijk leren tijdens workshops. Zo was er een Q&A met Ruud Jolie, gitarist van Within Temptation, en Jan Akkerman. Jasja Offermans (Indian Askin, Floor Jansen), Abel van der Waals (Loupe, Stella) en MENNO gaven clinics. Optredens waren er van BRAHM en Anton Goudsmit en Moses Rosenberg.

Award uitreiking was groots

Dan de avond waar het eigenlijk om draaide, de uitreiking van de gitaarprijs aan Nuno Bettencourt. Dat Nuno Bettencourt geen kleine speler is en terecht deze prijs heeft gewonnen, bleek wel uit zijn indrukwekkende lijstje prestaties. Als leadgitarist van de band Extreme scoorde hij een wereldhit met het nummer 'More Than Words'. Hij is ook de muzikale leider van Rihanna en weet hoe hij een geweldige show moet neerzetten. 

Tijdens de gitaaruitreiking waren er optredens van Nuno Bettencourt zelf met bandleden van Extreme maar ook odes door Jan Akkerman, Eva Simons en Anneke van Giersbergen. Hier kreeg ook jong talent een podium. Bij het exclusieve diner voorafgaand aan de SEGA-uitreiking speelden veertig gitaarcursisten van het CKB (Centrum voor de Kunsten Bergen op Zoom) een lied voor Nuno Bettencourt die direct geëmotioneerd raakte.

Maximaal nagenieten

De Guitar Week trok ruim 2500 bezoekers. De gratis te bezoeken Gitaardag, awarduitreiking en de inspiratietour waren slechts enkele voorbeelden van wat er plaatsvond tijdens de Guitar Week. Op vrijdag was er een uitverkocht huis voor de grote Amerikaanse band Living Colour. Door vele van de bezoekers bestempelt als één van de beste shows van het jaar. Op zaterdag 9 december was er een speciale pubnight in De Graankelder, de sfeervolle stadskelder van La Pucelle. Mood Bored en Stella waren twee opkomende bands die een volle kelder trakteerden op het beste van de toekomst. Een dag later trad de grote Canadese band, Danko Jones, op in volgepakt Gebouw-T. Wishbone Ash sloeg op 14 december het slotakkoord aan.

Alles nog eens terugzien? Op de Facebook- en Instagram-pagina's van Gebouw-T staan al diverse foto's van de activiteiten. Voor alle informatie kun je terecht op: www.gebouw-t.nl

De Guitar Week in Bergen op Zoom heeft meer dan 2500 bezoekers gehad, hiermee kan het als zeer succesvol worden bestempeld. In de bijlage een persbericht en foto’s van de week (8 december tot en met 14 december). Hieronder een link naar de aftermovie. Fotograaf was Corné de Weert en video is gemaakt door BigBoy Film.

https://www.youtube.com/watch?v=Knb4QB4yg_c