Een overvolle Stoelemat wachtte zaterdagmiddag hoe de klok naar 14:00 uur kroop. Elke stoel was bezet en ook het balkon zat vol met mensen die wachten hoe Bas van Oevelen de aftrap gaf voor een bekend onderdeel van het Vastenavendfeest: ‘Tussen de Schuifdeure’.

 

Tal van artiesten hadden zich ondertussen in het artiestencafé verzameld tot het hun beurt was. Zoals gewoonlijk was ook de Prins aanwezig met zijn voltallig gezelschap. Zij mochten plaatsnemen naast Burgemeester Petter en zijn vrouw. Die waren voor dit keer met de Pèèrse opgehaald voor dit evenement. Door de zaal kon je zo’n beetje ook heel de Boereploeg aantreffen.

Prins Nillis III nam het woord en begroette het talrijke publiek. Hij herinnerde aan een lange traditie van leut en muziek. Bas van Oevelen ging daar verder op in door te herinneren aan een bijzondere en beroemde Bergenaar die juist vandaag zijn uitvaart had: Piet Hest. Terecht dat Bas deze stadsgenoot, die net de 90 niet heeft gehaald, wilde eren met een minuut stilte.

 

Willem van Wunnik, welke andere artiest moest het spits afbijten op deze editie van Tussen de Schuifdeure. Hij bracht zijn nieuwe Vastenavendliedje ten gehore: ‘D’r is gin stad zoas ut Krabbegat’. Heel de zaal zong uit volle borst mee, een teken dat het nummer nu al een Bergse klassieker is.

Het waren erg jonge meisjes die op de klanken van een K3 liedje hun liefde voor het Krabbegat uitzongen. De oudste was misschien 10 jaar en ze kwamen van dezelfde school. Het publiek smolt bij het aanzien van deze act, een leutig dansje met een echt Bergs liedje. Ze waren prachtig Bergs gekleed met allemaal dezelfde opmaak.

Wie anders dan Cees de Nijs weet telkens weer de harten te raken met zijn indringende liedjes. Dit keer was het een ode aan Theeuw Ambagts, de beiaardier die ons in 2011 ontvallen is. Cees verhaalde over zijn vriend en hoe hij nog steeds gemist wordt. De Peperbus is anders zonder Theeuw om hem te bespelen.

Bij een ‘Tusse de Schuifdeure’ hoort veel gezang. Bergen op Zoom kent een rijke historie aan zangkoren. Waren het vroeger vooral de klassieke koren zoals Fortissimo, sinds een jaar of vijftien is er  een behoorlijke opmars in smartlappenkoren en meezingkoren. Natuurlijk was er dus zo’n koor op dit evenement die hun liefde voor de Peperbus ten gehore brachten.

Wat een geweldig span: Bas van Oevelen en Rob van den Aarsen! Samen waren ze de gastheren van deze bijzonder middag. Telkens weer wisten ze de mensen werkelijk aan het bulderen van het lachen te krijgen. De kwinkslagen vlogen over en weer, zo erg dat Bas zelfs op een gegevne moment achter de coulissen moest schuilen omdat hij niet meer bij kwam van de lach.

Bijzonder vermakelijk ook was de scène waarin drie ‘kleine’ Steketeekes (ze liepen op hun knieën en waren volwassenen) samen over hun rol spraken. Eigenlijk vonden ze er niks aan om steketee te moeten spelen. Maar hun ouders vonden het zo leuk he, dan mochten ze met de echte Steketee mee. “Witte wel oe wijd da lòpe is van ut stasjon immaal totte Mart?”

Ze kwamen allemaal uit de Rijkebuurtstraat, waren al zo’n 65 jaar vriendinnen en noemden zichzelf ‘The Rich Girls’. Met verve werd in hun lied de geschiedenis van hun buurt geschilderd. Bekende namen, ondernemers, volksmensen; iedereen kwam wel voorbij en was voioir velen in het publiek een feest van herkenning.

De acts worden steeds meer divers. Oudgedienden die al voor de 10e keer mee doen of piepjonge kinderen die er voor het eerst staan. Het is mooi dat juist dit evenement jong en oud aanspreekt om deel te nemen. De toeschouwers die in zaal aanwezig waren konden het in ieder geval goed waarderen.

Je zult maar als die jonge meiden voor het eerst op zo’n groot podium staan en dan die enorme Stoelemat toezingen dat ze toegesproken willen worden in ’t Berregs. Het was een cover van het bekende nummer ‘Praat tegen me’. De zenuwen gierden overduidelijk door hun hele lichaam, maar als Bas en Rob inhaken en meedoen dan is het ineens zo eng niet meer.

 

Ook de hele Boereploeg geniet altijd met volle teugen van zo’n mooie Vastenavendmiddag. Tja, en als je dan de Gròòtste Boer en de Nar ‘incognito’ in beeld krijg dan trek je snel een fotootje.