De bekende Bergse kunstenaar Jan Wessendorp wordt 75 jaar!
Vrijdag, 08 Mei 2015, 17:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Beste vrienden van Jan,


 


Op  21 oktober aanstaande wordt Jan 75 jaar. Dit heuglijke feit willen we niet zomaar voorbij laten gaan. Al geruime tijd geeft Jan aan dat hij een tentoonstelling van zijn werken wil met de titel ‘Hans en Grietje / Kruimels langs de weg’. De kruimels zijn de talloze kunstwerken die hij tijdens zijn levensweg heeft gemaakt. Zij geven zijn geestelijke ontwikkeling weer en zijn als het ware de fysieke weergaven van dit innerlijke proces. Elke kruimel (lees: schilderij) vormt een stap in het leven van Jan.


Zoals we allemaal weten, produceert Jan groot formaat werken. Gedurende zijn leven heeft hij regelmatig geëxposeerd maar vaak was de ruimte te beperkt om de kunstwerken tot hun recht te laten komen, laat staan dat er een goede indruk van het totale oeuvre verkregen kon worden.


Nu biedt zich een unieke gelegenheid aan: Jos Slaats, partner van projectontwikkelaar Gebri, stelt een enorme ruimte ter beschikking in de Zeeland. Doordat met verschillende partijen onderhandelingen gaande zijn over vestiging in de Zeeland, staat de definitieve ruimte nog niet vast. Wel staat vast dat het werk van Jan voor het eerst de ruimte krijgt die het verdient. In totaal zijn 68 schilderijen en zeven drie-dimensionale werken geselecteerd die de lange carrière van Jan illustreren.


Marcel van Zijp zal op het enorme vloeroppervlak beelden exposeren. De expositie van Marcel en Jan krijgt als titel ‘Aha Erlebnis. Schilderijen van Jan Wessendorp, beelden van Marcel van Zijp’. De opening zal plaatsvinden op vrijdag 8 mei 2015 om 17.00 uur. De expositie loopt tot en met zondag 7 juni en zal te bezichtigen zijn op donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 20.00 uur.


Om deze voor Jan unieke gebeurtenis vast te leggen, is besloten een boek uit te brengen waarin alle werken die tentoongesteld worden, zijn afgebeeld. Onder elk werk wordt een korte tekst geplaatst die een relatie aangaat met zowel het afgebeelde werk als met de filosofie van Jan waaruit het is ontstaan. Daarnaast worden twee teksten met dezelfde titel ‘Hans en Grietje / Kruimels langs de weg’ in het boek opgenomen: één van Jan zelf en één van dichter Albert Hagenaars.


Het boek van 21 x 21 cm krijgt een harde omslag, wordt geheel full colour in offset gedrukt in 400 exemplaren, bevat 68 afbeeldingen en kost € 25.  De vormgeving wordt verzorgd door Pim Huijgens van page&poster in Bergen op Zoom.


Om Jan te vrijwaren van zorgen over de kosten van het boek, is hem verboden zich hiermee te bemoeien. Ondergetekenden hebben zich bereid verklaard om de € 6443,25 inclusief 21% BTW bij elkaar te harken zodat het boek bij de opening, als vroegtijdig verjaardagscadeau, kan worden gepresenteerd.


Wij weten dat jullie het werk en de persoon van Jan een warm hart toedragen en komen heel concreet met de vraag om mee te helpen het boek uit te geven. Dat kan op verschillende manieren: je neemt één of meerdere boeken à € 25 af; je geeft een bedrag waarvoor je een aantal boeken verlangt. Wanneer je € 625 geeft of voor dit bedrag 25 boeken afneemt, krijg je gratis naamsvermelding en/of logo.


Hoe gaat het in zijn werk? Hieronder tref je de gegevens van ons aan. Meld per mail bij een van ons of je één of meer boeken wilt hebben of welk bedrag je ter beschikking wilt stellen. Duidelijk al je gegevens vermelden, dus ook je adres, omdat wij te zijner tijd een schriftelijke uitnodiging voor de opening willen sturen. Wij noteren de gegevens. Vervolgens maak je het bedrag van het boek of de boeken of het bedrag dat je wilt doneren, over op rekeningnummer NL 72 INGB 0672030632 van Y.C. Buriks onder vermelding van ‘Jan 75’. Het/de bestelde boek(en) zijn op de opening af te halen.


Wij hopen van harte met jullie steun de hartenwens van Jan in vervulling te doen gaan.


Uiteraard zijn wij altijd tot nadere inlichtingen bereid. Bovendien houden we jullie op de hoogte van de voorbereidingen van de tentoonstelling en het boek. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact met een van ons op
Locatie de Zeeland !